L'exministre José Luis Ábalos anunciava en roda de premsa al Congrés aquest dimarts que no deixarà el seu escó, com li va reclamar ahir el PSOE, i que es mantindrà com a diputat sense partit al Grup Mixt. L'exdirigent socialista es desmarcava així de l'ultimàtum del seu partit, que li va donar 24 hores per deixar l'acta que va obtenir per València a les eleccions del 23-J. Aquest dimecres al matí, ha concedit la seva primera entrevista després de la decisió i ha admès que havia sospitat de Koldo. En declaracions a RAC1, el diputat ha explicat que havia sospitat de qui va ser el seu assessor, Koldo García, a qui s'acusa d'haver-se embutxacat comissions milionàries amb la compravenda de mascaretes durant la pandèmia. Concretament, en ser preguntat sobre si tenia sospites del seu exassessor, Ábalos ha dit que "alguna cosa sospitava, jo sempre demanava explicacions i se me'n donaven algunes, però no ho contrastava. No m'esperava això".

Ara bé, l'exministre socialista ha recordat que la querella del fiscal diu que es va fer tot correcte, "el Tribunal de Comptes va arxivar la denúncia i va dir que no s'havia perjudicat les arques públiques", ha defensat, per afegir que ell està tranquil perquè no s'ha lucrat gens. "La meva vida és transparent. Des que ja no soc ministre, he perdut patrimoni", ha volgut matisar.

Ábalos promet que continuarà donant suport al govern espanyol

José Luis Ábalos ha promès que seguirà fent costat al govern de Pedro Sánchez des de la seva nova posició com a diputat del Grup Mixt al Congrés. De fet, ha afirmat que també votarà a favor de la llei d'amnistia als encausats del procés. "Ara la disciplina me la poso jo", ha remarcat l'exdirigent socialista. "El govern comptarà amb el meu suport i el meu vot, sens dubte. Continuaré lluitant pel que penso i continuaré treballant per impedir que la ultradreta i la dreta radical es desenvolupin. Hi seré.", ha afegit. 

Dur contra l'ultimàtum del PSOE

L'exministre ha considerat que l'ultimàtum del PSOE, que li va exigir que renunciés a l'acta de diputat en 24 hores després de l'esclat del cas Koldo, "no és la manera d'afrontar l'estratègia de la dreta en aquest sentit". A més, en ser preguntat per si ha parlat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que estaven tenint una comunicació efectiva, si bé no parlen "des que va començar aquesta crisi". Amb qui tampoc no parla des de fa temps és amb Koldo, de qui ha explicat que, un cop va deixar de treballar amb ell, tenien una relació estreta, però per compromisos personals i professionals es van anar distanciant, el que sí que ha assegurat és que no hi ha parlat des de l'esclat del cas, de fet ha afegit: "No sé ni si té el mòbil".

Ábalos està molt decebut

"Avui no plego perquè no donaré la raó als dolents, no sortiré per la porta del darrere, seria un mort en vida, em veurien com un empestat", ha sentenciat l'exministre, que ha volgut compartir un cas semblant al seu d'un batlle que li ha escrit per donar-li suport: "M'ha contactat un exalcalde que, després de setze anys d'alcalde, em diu que va tenir deu denúncies i que li va costar deu anys que les arxivessin totes i mai no va tenir reparació". "Ara què he de fer, em sotmeto? A la meva edat?", ha reflexionat Ábalos, que ha volgut acabar admetent que "no vaig pensar mai que no tindria el suport del meu partit. Sempre vaig pensar que seria el partit on moriria perquè és en el qual vaig néixer".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!