El 65,1% dels joves de 18 a 34 anys de Catalunya consideren que saber parlar català és útil per a un futur professional d'èxit, mentre que en la majoria dels ciutadans s'eleva fins al 70,3%. Així ho revela una enquesta de Plataforma per la Llengua. Malgrat que l'enquesta assenyala que la percepció que el català és útil professionalment és majoritària en totes les posicions i territoris, el percentatge és superior entre els aturats i les persones sense estudis o amb estudis de primària. Així doncs, l'enquesta conclou que les persones que veuen la llengua catalana més útil són aquelles que volen ascendir socialment i no tenen recursos materials o simbòlics alternatius.

El català, útil per al món laboral 

Per franges d'edat, els joves catalans que pensen que el català és útil per al món laboral són el doble que els que no perceben així. L'enquesta permet distingir dues franges de població juvenils —d'entre 18 i 24 anys, i d'entre 25 i 34 anys—, així doncs, els joves de la primera franja són els que menys ho percep així, amb un 64,9%, mentre que entre els de la segona franja, un 65,3% ho pensa. La percepció que el català és útil professionalment és majoritària independentment de l'origen lingüístic dels parlants, tot i que, els catalanoparlants continuen sent els que perceben més utilitat. En canvi, els castellanoparlants són els que menys veuen la utilitat professional de la llengua, mentre que els parlants de llengües no oficials perceben més la utilitat del català que la mitjana de la societat. 

Segons la tècnica d'internacional de Plataforma per la Llengua, Maria de Lluc Muñoz, qui aspira a aconseguir una feina millor o a incorporar-se a un nou grup d'amics i no disposa de recursos alternatius per raó de classe social, entén que el català és útil per aconseguir-ho. En canvi, qui té recursos alternatius o ja té la feina i els amics que vol, o bé no aspira a millorar aquesta situació, no necessita aprendre català en el seu dia a dia. 

Situació al País Valencià i a les Illes Balears

L'enquesta de Plataforma per la Llengua també era per al País Valencià i a les Illes Balears, amb uns resultats força similars amb Catalunya. Les dades revelen que el 61,05% dels joves valencians i el 58,9% dels illencs creuen que saber parlar català és útil per a un futur professional d'èxit. De la mateixa manera que a Catalunya, els joves són el grup de població de les Illes Balears i el País Valencià que més veu la utilitat que té el català per assegurar un futur professional d'èxit. Ho creuen el 58,9% dels joves illencs d'entre 18 i 34 anys i el 61,05% dels joves valencians de la mateixa franja d'edat. 

Per franges d'edat, a les Illes Balears, el 58,9% dels joves veuen que el català és útil per triomfar professionalment, i aquesta és la franja en què el percentatge és més alt, al País Valencià la franja en què més es comparteix aquesta sensació és aquella entre 25 i 34 anys (61,7%) seguida de la d'entre 18 i 24 anys (60,4%).