Un miler de professors universitaris i científics dels Estats Units i d'Europa s'han sumat al moviment democracy.cat per demanar la llibertat dels presos polítics; tant dels consellers i conselleres com de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

En aquesta pàgina que han creat hi han adherit un manifest dirigit a les Nacions Unides, el Consell Europeu i la Comissió Europa. El manifest recorda les detencions a causa de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i el viatge a Bèlgica de part del Govern català. A més a més, assegura que si l'estat espanyol pot arribar a qualificar el referèndum de "cop d'Estat armat" vol dir que "la seva posició és insostenible".

En la mateixa línia, els signants exposen que la justificació del govern espanyol d'emparar-se a la llei no pot "dissimular una persecució política d'una intensitat que no es veia des de la dictadura franquista". Aquest grup de professors i científics americans no només denuncien la persecució que pateixen els polítics, asseguren que també afecta professors, funcionaris, periodistes... "qualsevol persona que té opinions diferents".

El text es sorprèn de que Mariano Rajoy hagi convocat eleccions pel 21 de desembre "quan ja ha anunciat que ignorarà qualsevol victòria dels partits independentistes". Per tots aquests motius i perquè celebren "que els catalans insisteixin en una solució democràtica", demanen a l'ONU, el Consell Europeu i la Comissió Europea que: 

  • Es deixi de perdonar la conducta antidemocràtica d'Espanya, "incloent l'ús indegut dels tribunals".
  • Es garanteixin els drets civils i polítics del poble català "com a ciutadans europeus que són".
  • Espanya alliberi els presos polítics perquè "el seu empresonament representa una farsa de la democràcia europea".
  • Es garanteixi que tots els partits podran participar amb normalitat a les eleccions del 21-D.
  • Es garanteixi que els observadors internacionals que participaran als comicis "veuran unes eleccions que es facin de manera justa i honesta".

 Finalment tornen a apel·lar a les comunitats europees perquè insisteixin en que "els ciutadans catalans tinguin la possibilitat d'expressar-se sobre el futur del seu país de manera lliure i democràtica".