Unes 600 persones han jurat la bandera espanyola aquest dissabte a la caserna del Bruc de Barcelona, segons ha informat el Ministeri de Defensa en un comunicat. La cita ha tornat enguany després de dos anys d’aturada per la pandèmia. L’acte militar ha estat presidit pel general de brigada Joaquín Broch, comandant militar de Barcelona i Tarragona. Després de la lectura de la fórmula del jurament solemne, les persones han desfilat individualment davant de les banderes d’unitats establertes a Catalunya. Aquest any s’ha ampliat el nombre de persones que podien jurar bandera perquè s’han rebut moltes peticions, però tot i així hi ha centenars de ciutadans que s’han quedat en llista d’espera. L’acte s’ha tancat amb una desfilada de la unitat d’honors.

Jura bandera espanyola erxercit ACN
Jura de la bandera espanyola a la caserna del Bruc (Barcelona) - ACN

Amb motiu de la celebració el pròxim dia 28 de maig del Dia de les Forces Armades, que es commemora de manera habitual el dissabte més pròxim al 30 de maig, s'han organitzat per tota Espanya actes de jura de bandera de civils, amb els quals els ciutadans del carrer poden expressar el seu compromís amb "la pàtria espanyola". L'acte de Barcelona s'ha iniciat amb la lectura de la fórmula de jurament a càrrec del coronel cap del Regiment Barcelona núm. 63, Andrés Cenjor, després de la qual els civils han desfilat de manera individual davant les banderes dels regiments Arpiles 62, Barcelona 63 i de l'Acadèmia General Bàsica de Sotsoficiales, tots ells amb base en Barcelona, ha informat el Ministeri de Defensa. El general de brigada Broch ha dit que l'acte de jura de bandera permet al Regiment d'Infanteria Barcelona núm. 63 “testimoniar el seu compromís amb la ciutat que li dona nom i li acull, i expressar la seva gratitud per l'afecte que li ofereixen els seus conveïns”.

L'acte s'ha tancat amb una marxa de la unitat d'honors davant els espanyols que volien besar la bandera i els assistents, en total unes mil persones, i després els participants han rebut el certificat del jurament i la tradicional Bandera de Motxilla, amb una grandària aproximada de 60×80 centímetres. Des de fa uns mesos, aquestes jures de bandera per a personal civil se celebren per tota Espanya i aquest cap de setmana també es fan a Madrid, Granada i Saragossa, amb 2.000 persones que volen besar el pedaç de tela. L'Exèrcit remarca que "la jura permet expressar a qualsevol ciutadà espanyol el seu compromís amb Espanya, i serveixen per a reforçar els llaços de la societat amb els militars". Alguns dels requisits per a jurar la bandera són tenir nacionalitat espanyola, ser major de 18 anys en el dia que tingui lloc el jurament, no haver estat declarat incapaç per sentència judicial ferma i que hagi transcorregut un temps mínim de 25 anys entre l'acte de jurament de la bandera i la seva renovació.