La majoria dels catalans vol anar a eleccions anticipades. És el que es desprèn de l'últim sondeig d'Electomanía a Catalunya, que assenyala que el 52 % dels catalans aposta per anar a eleccions anticipades després de la ruptura del Govern entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana (ERC). Només el 24,5 % dels enquestats són partidaris del Govern en minoria d'ERC, i un 20,3 % preferirien que tornés el tripartit, aquest cop entre ERC, el Partit Socialista i En Comú Podem. El portal també pregunta sobre la decisió de Junts d'abandonar el Govern, que un 56 % dels catalans considera una decisió encertada. 

Un 52 % dels catalans volen eleccions anticipades

Després que la militància de Junts decidís que el seu partit havia d'abandonar el Govern de Pere Aragonès el passat 7 d'octubre, s'han succeït diversos canvis en la política catalana. Tan sols dos dies després, Aragonès va presentar els nous consellers que conformarien el seu nou executiu, mentre que Junts va començar una oposició ferotge. Hi ha qui veu el Govern en solitari d'ERC molt dèbil, ja que és el primer Govern monocolor en 90 anys i malgrat que està empatat amb el PSC en nombre d'escons, els socialistes van rebre més vots en les últimes eleccions.

Amb tot, Aragonès ha apostat per tirar endavant aquest Govern, malgrat que encara és una incògnita com s'aprovaran els pressupostos sense el suport de Junts o sense pactar amb el PSC. Per això, Electomanía ha demanat 10 dies després d'aquests esdeveniments, "davant la ruptura del Govern entre ERC i Junts, què hauria de succeir?". Una pregunta a la qual el 52 % ha respost que Aragonès hauria d'haver convocat eleccions, i tan sols un 24,5 % ha vist amb bons ulls l'opció del Govern en solitari. 

En el desglossament per partits d'aquesta pregunta, els votants de Valents (94,1 %), Partit Popular (91,5 %), Vox (81,8 %), Centrem (81,6 %) i Junts per Catalunya (73,7 %) són els que més defensen l'opció dels comicis. D'altra banda, els votants d'ERC (77, 6%) creuen que el Govern en minoria d'ERC és la millor opció. Hi ha una tercera opció, que és formar "un govern alternatiu amb PSC, ECP i ERC, que defensen els votants d'En Comú Podem (62, 3%), Pacma (56, 8%), i el PSC (42, 9%). En el cas de la CUP, guanya el Govern en solitari d'ERC (39,4 %), però l'opció de convocar eleccions també rep força suport (34 %).

La decisió de Junts d'abandonar el Govern rep l'aprovat

L'enquesta del portal Electomanía, també ha aprofitat per consultar l'opinió al voltant de la decisió de Junts per Catalunya d'abandonar el Govern prèvia consulta a la militància. Un 56 % dels enquestats la considera una decisió encertada, i un 32,4 % no la veu amb bons ulls. En el desglossament per partits, els votants de Junts, Pacma, PSOE, Valents, el PP, Ciutadans i Vox li donen l'aprovat. En l'extrem contrari, Centrem, ERC i ECP rebutgen la decisió. La CUP és on l'opinió està més dividida, ja que un 47,6 % creu que ha estat la decisió correcta, mentre que un 46 % considera que ha estat un error.