Èxit del projecte Aina. El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha explicat aquest diumenge a través de Twitter que aquesta iniciativa, que ha de servir per ensenyar la llengua catalana a la intel·ligència artificial, ja compta amb més de mig milió de veus enregistrades. Amb aquesta nova fita, Puigneró ha celebrat que el català esdevé la segona llengua amb més locutors al món en el marc del Common Voice, només per darrere de l'anglès. A la piulada, el vicepresident de l'executiu ha animat a seguir enregistrant veus a través de la pàgina web d'aquesta eina (projecteaina.cat): "No ens podem aturar, tres minuts diaris del vostre temps és tot el que us demanem perquè ens ajudeu a salvar el català en el món digital".

TUIT jordi puigneró medio millón projecte aina

El mes de febrer, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori anunciava l'impuls d'aquesta campanya, en col·laboració amb el Barcelona Super Computing Center. L'objectiu és que la ciutadania enregistri la seva veu llegint textos en català i, gràcies a aquestes gravacions, es busca que les eines tecnològiques —intel·ligència artificial— sàpiga interpretar i dominar la llengua catalana. A efectes pràctics, dos exemples molt il·lustres són que l'assistent de veu de Google o la Siri dels dispositius d'Apple parlin el català. Amb aquest projecte, doncs, es pretén reforçar la presència de la llengua en el món digital, un entorn que forma part de la nostra vida quotidiana, i que pugui ser útil per tal que qualsevol empresa disposi d'aquesta infraestructura com a traductor o assistent personal.

Com participar-hi?

A aquesta iniciativa s'hi pot adherir qualsevol ciutadà de l'edat que sigui, de qualsevol territori i de qualsevol dialecte. Les variants dialectals de la llengua catalana són diverses i el Govern subratlla la importància que les màquines puguin interpretar tota la pluralitat lingüística que s'engloba dins del català. En la presentació del projecte, Jordi Puigneró explicava que Aina ja coneixia la part sintàctica de la llengua catalana, però que el que cal que aprengui és la semàntica i el lèxic: "Ja tenim la columna vertebral del projecte, però ara cal tirar endavant la seva musculatura", indicava el vicepresident. El punt d'inflexió el van marcar les dades preocupants de l'ús social del català. La quantitat de catalanoparlants que renuncia a l'idioma quan el receptor només respon en castellà ha pujat molt en els darrers anys, i Puigneró emfatitzava que "si això ja ens passa entre les persones, no podem permetre que també ens passi amb les màquines. Si no cuidem el català, ningú més no ho farà".

Per col·laborar-hi, cal entrar a la pàgina web del projecte Aina, fer clic al botó on diu "Clica aquí i dona la teva veu" i, seguidament, polsar el micròfon que apareix a la pantalla per enregistrar un text que es proposa. La resposta ja va ser molt positiva durant la primera setmana en què la iniciativa es va posar en marxa: en set dies, es van acumular més de 250.000 veus enregistrades i més de 19.000 persones hi havien participat. En el marc del Mobile World Congress, la Generalitat també va posar dues cabines al seu estand per poder 'donar' la veu i enregistrar un mínim de cinc frases.