Ha superat totes les expectatives”. El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha informat aquest dimecres que el Projecte Aina ja acumula “més de 250.000 veus enregistrades”. Tot i que aquestes “250.000 veus” no són realment diverses veus, sinó gravacions, sí que és cert que de moment el projecte està sent un èxit. Segons ha puntualitzat el Departament de Polítiques Digitals a ElNacional.cat, més de 19.000 persones ja han participat en aquest projecte que té com a objectiu ensenyar català a la intel·ligència artificial; per tal que en un futur els catalanoparlants puguin comunicar-se amb les màquines amb normalitat. I també acumulen més de 1.400 hores enregistrades. L’objectiu del Barcelona Supercomputing Center era arribar a 2.000 hores i 20.000 participants aquest 2022, motiu pel qual el Govern considera que “s’estan superant les expectatives”.

Puigneró ha donat aquesta informació en respondre a una pregunta que li ha formulat el seu grup parlamentari, Junts per Catalunya, durant la sessió de control que ha tingut lloc aquest dimecres al Parlament. El vicepresident també ha aprofitat per anunciar que es tirarà endavant una gira d’Aina pels diversos territoris en els quals es parla català: “Des de la Catalunya Nord al País Valencià, passant per les Balears”, ha dit Puigneró. El conseller de Polítiques Digitals ha tret pit del fet que Aina ja compti amb 250.000 enregistraments. Ha assegurat que altres llengües minoritàries no arriben a aquestes xifres. Per altra banda, Puigneró ha insistit que el català es troba ara mateix en situació “d’emergència lingüística”, motiu pel qual ha demanat un cop de mà als diputats que conformen la cambra catalana.

Cal recordar que la setmana passada el Govern va demanar col·laboració ciutadana per aconseguir que en un futur la Siri d’Apple o l’assistent de veu de Google entenguin i parlin el català. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha impulsat una campanya en col·laboració amb el Barcelona Super Computing Center per tal que la ciutadania llegeixi textos en català en veu alta; i aconseguir així que les màquines dominin la llengua dels catalanoparlants.

Es tracta, tot plegat, d’ajudar a consolidar el projecte AINA, un projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin en català. L’objectiu final és construir les bases perquè qualsevol empresa pugui utilitzar aquesta infraestructura com a traductor o assistent personal, entre d'altres. La intenció del Govern és que en aquest projecte s’hi sumi qualsevol persona de qualsevol edat, de qualsevol territori i de qualsevol dialecte. Això és perquè les màquines han d’entendre com parla la gent segons l’edat que té o el seu dialecte.