Són diverses les veus que han demanat que es condecori els agents de policia espanyola i guàrdies civils que van actuar per intentar impedir del referèndum el passat 1 d'octubre; ara 500 d'ells rebran la medalla de la Orden de San Cristóbal

Veient que el Ministeri de l'Interior encara no els ha atorgat cap distinció, una corporació que agrupa policies espanyols, locals, guàrdies civils, militars i bombers ha decidit fer-ho pel seu compte. El Confidencial Digital ha assegurat que el proper dissabte 29 de setembre la Real Orden de Caballeros de San Cristóbal celebrarà un acte a Oriola (Alacant) per entregar aquestes medalles a 539 agents. 

Aquest és el primer de diversos actes que pretenen celebrar arreu del territori espanyol per reconèixer la feina de tants policies desplaçats a Catalunya com sigui possible.

El digital assegura que durant els darrers mesos molts agents han contactat amb aquesta corporació després de conèixer la iniciativa. 

El disseny de la medalla que ha encarregat la Orden es conforma de l'escut de la policia espanyola i el de la Guàrdia Civil i a la cinta es combinen el color verd i el blau a més de dues franges amb els colors de la bandera espanyola.