La vicepresidenta del Parlament Europeu, Heidi Hautala, la copresidenta del Grup dels Verds Europeus, Ska Keller i més d’una trentena d’eurodiputats, són alguns dels 500 signants d'un manifest de suport a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, empresonada al centre penitenciari de Mas Enric. Els signants, que provenen de 25 països diferents, demanen "l'alliberament immediat" de Forcadell.

El manifest, impulsat pels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, compta amb el suport de la vicepresidenta del Parlament Europeu, Heidi Hautala i de 35 eurodiputats (entre d’ells, la copresidenta del Grup dels Verds, Ska Keller) de països com Alemanya, França, Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Portugal, Suècia, Estònia, Eslovènia, Luxemburg i l’Estat espanyol.

Precisament la setmana passada, el president Roger Torrent es va reunir amb Hautala i Keller al Parlament Europeu per exposar-los la situació dels presos polítics i exiliats i la necessitat de resoldre democràticament el conflicte polític a Catalunya. 

També s’hi han adherit la presidenta del Parlament de Gal·les, Elin Jones, el de Flandes, Jan Peumans, el de Còrsega, Jean-Guy Talamoni, el de les Illes Fèroe, Páll á Reynatúgvu, el del País Basc, Barkartxo Tejeria, i l’expresidenta del parlament escocès, Tricia Marwick.

"Alliberament immediat"

Els líders polítics que s'hi han adherit pretenen denunciar "l'injust empresonament" de l'expresidenta per "haver permès el debat parlamentari". "La utilització de la justícia penal com a instrument de coacció de l’activitat d’un parlament és incompatible amb els principis que regeixen les democràcies parlamentàries”, indica el text al mateix temps que exigeix “l’alliberament immediat” de Forcadell.

En la mateixa línia, els parlamentaris i exparlamentaris que han secundat el manifest, insten a "resoldre per vies no penals els conflictes institucionals i polítics”.

Aquest manifest es presentarà públicament en un acte aquest dijous a la tarda al Parlament català que servirà per homenatjar l'expresidenta. L'homenatge comptarà amb la lectura del manifest de suport i hi intervindran, a més dels expresidents de la cambra, l'actual president, Roger Torrent, i la presidenta del parlament Gal·lès, Elin Jones, que aquest divendres també la visitarà al centre penitenciari de Mas d'Enric.