El Ministeri de l'Interior ha autoritzat que 28 presos d’ETA deixin d'estar classificats en el règim més dur en progressar-los del primer al segon grau i ha autoritzat 27 acostaments, segons dades recopilades per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT).

Actualment hi ha 221 presos d'ETA a la presó per compliment de penes o per resultar absolts. En primer grau estan classificats 166 etarres i en segon grau ara hi ha 56 penats per delictes relacionats amb l'activitat d'ETA. En total, 28 etarres han estat progressats de primer a segon grau, nou han deixat d'estar en primer grau per la seva posada en llibertat i altres dues també estan en llibertat després de passar pel règim obert en estar classificats en tercer grau.

Segons l'AVT, des que Fernando Grande-Marlaska és ministre s'han autoritzat 27 acostaments de presos d'ETA, més quatre que no s'inclouen en l'estadística global: Javier Moreno va ser progressat a un tercer grau que implicava un trasllat i també es van autoritzar per qüestions organitzatives els de Sergio Polo, María Lizarraga i Iñigo Gutiérrez Gutiérrez.

Dos allunyaments

Del total d'acostaments, tots són presos d'ETA i dues del GRAPO. Només dos tenien delictes de sang: Kepa Arronategi (presa d’ETA) i Fernando Silva Sande (pres del GRAPO). Quan el Govern del PSOE va informar que procediria a un acostament de presos vinculant-lo a la fi d'ETA, va puntualitzar que no es veurien beneficiats presos amb delictes de sang i que, prèviament, informaria les associacions de víctimes.

En aquest temps, dos presos d'ETA també han estat allunyats del País Basc. Es tracta de Jon Enparantza i Arantza Zulueta, segons l'AVT. A part dels presos d'ETA, en les presons espanyoles hi ha actualment 139 presos per delictes de terrorisme jihadista, dels quals 88 són penats. Per part seva, 28 han passat de preventius a penats des d'agost de 2018 i un pres més ha quedat en llibertat en complir la seva condemna.

A més, hi ha 17 per la seva pertinença al GRAPO i vuit per la seva relació amb el terrorisme gallec. L'AVT també recopila els set ingressats a la presó provisionalment per formar part de l'Equip de Resposta Tàctica (ERT), una facció violenta dels Comitès de Defensa de la República (CDR) que va ser desarticulada en una operació de la Guàrdia Civil per ordre de l'Audiència Nacional.