Gairebé un mes després de la investidura de Pedro Sánchez, uns dos milions dels votants que van confiar en el PSOE canviarien el seu vot. Segons mostra la darrera enquesta de Sigma Dos per a EL Mundo1.752.000 votants del PSOE el passat 23-J es penedeixen del seu vot i el canviaria. És a dir, dels 7.822.000 de votants que van concentrar els socialistes, el 22,4% no repetirien el seu vot en uns comicis ara mateix. L'enquesta de Sigma Dos s'ha realitzat el 27 de novembre, poc després de la investidura de Pedro Sánchez amb el suport de les forces independentistes. Els més desencantats són els votants socialistes de la franja entre 18 i 29 anys, mentre que els més fidels són els majors de 65 anys. 

En comparació a altres partits, els votants socialistes són els més penedits, seguits molt de prop del partit d'extrema dreta Vox. El 14,9% dels votants de Santiago Abascal canviarien el seu vot. Entre els votants de Sumar també hi ha un nombre considerable de votants penedits, el 12,6%. Els que menys canviarien el seu vot són els votants del PP, només el 9%. 

enquesta el mundo votants psoe
Font: El Mundo

Un futur breu 

Els enquestats no confien que el nou govern dels socialistes i Sumar tingui una llarga vida. Concretament, el 48,4% creu que hi haurà un avançament electoral, mentre que el 37,9% confia que la legislatura es completarà. Els més optimistes són els votants de PSOE i Sumar, mentre que els votants populars són els que estan més convençuts que l'executiu no arribarà a complir els quatre anys de legislatura. 

Preguntats sobre si hauria estat preferible una repetició electoral, la majoria dels enquestats sostenen que sí. Fins al 60% afirmen que preferirien uns nous comicis, davant el 34,6% que considera que el millor per a l'estat espanyol és no repetir els comicis. En aquest cas, les respostes afirmatives es concentren amb molta diferència entre els votants de Vox i, especialment, el PP. En canvi, els votants socialistes i de Sumar són els més reticents a la repetició electoral.

enquesta el mundo repetició electoral
Font: El Mundo
enquesta el mundo repeticio electoral
Font: El Mundo

En cas de repetició electoral, un 78,1% dels enquestats repetirien el seu vot. És a dir, bona part dels resultats es mantindrien iguals, però el 16,9% que si que canviaria el seu vot, podria marcar la diferència necessària en els equilibris parlamentaris actuals. Sobretot tenint en compte que darrerament tot es juga en un petit grapat de diputats. 

Sánchez acceptaria un referèndum? 

El passat diumenge, El Mundo va publicar una altra enquesta de Sigma Dos que mostrava com gran part dels ciutadans de l'estat espanyol creuen que Sánchez convocaria un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Fins al 61% dels enquestats es mostraven convençuts que l'actual president espanyol apostaria pel referèndum, si així es pogués fer amb el suport dels partits independentistes. Entre els votants socialistes, el 37,2% es decanten per aquesta possibilitat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!