Els jutjats de Catalunya van obrir un total de 2.025 causes per delictes electorals entre 2015 i 2019. En el mateix període, la Fiscalia va obrir 890 diligències d'investigació pel mateix delicte, segons xifres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Entre altres delictes electorals, la llei preveu penes de multa o de presó d'entre tres mesos i un any per als membres o suplents de meses electorals que "es deixin de presentar o exercir les seves funcions, les abandonin sense causa legítima o incompleixin sense causa justificada les obligacions d'excusa o avís previ".

Fins aquest dijous, el 37% de les persones citades per formar les meses electorals del 14 de febrer han recorregut la citació, després de la qual cosa la Junta Electoral Central (JEC) ha emès un acord en el que ordena que les taules que no puguin constituir-se abans de les 10 hores hauran de convocar de nou la votació en els dos dies següents, amb vocals i presidents de taula designats d'ofici.

Aquest mateix dijous, una jutgessa de Barcelona ha eximit una dona de ser suplent de mesa electoral per a diumenge, en estimar un recurs després que la Junta Electoral va descartar rellevar-la, encara que va presentar un certificat mèdic.

Les últimes mesures de la JEC

Just avui la JEC, que només pren decisions alternatives en cas que li facin consultes, ha unificat els criteris sobre com substituir els membres de les taules que estiguin excusats o que no es presentin.

L'última decisió és que es podrà votar a l'exterior. O sigui, que les meses electorals podran estar muntades fora dels col·legis electorals per garantir la total ventilació, sobretot pels espais que més difícil tenien complir aquesta mesura.

A l'exterior, tanmateix, no vol dir al carrer. Les taules estaran degudament delimitades i custodiades dins dels recintes electorals, però ara, en el cas de les escoles, les taules es podran muntar als patis. La solució, però, topa amb possibles inclemències meteorològiques com la pluja i el vent. De fet, alguns secretaris municipals estaven preocupats pel fet que els votants haguessin de fer les cues al carrer en cas de pluja. 

 

Imatge principal: Assaig previ a les eleccions al Parlament de Catalunya que se celebraran el 14 de febrer / ACN