Al voltant de 200 manifestacions celebrades aquest dissabte en diferents localitats del País Basc i Navarra han reclamat el final de la política d'excepció per als presos d'ETA, convocades per la xarxa ciutadana Sare. La marxa central, a Bilbao, ha comptat amb la presència de representants de l'independentisme català, que s'ha sumat a organitzacions basques com EH Bildu, Podemos, ELA, LAB, CCOO i UGT. El PNB, tanmateix, no ha anat a la convocatòria.

Política d'excepció

Aquest any, la gran manifestació pels drets dels presos que sol acollir Bilbao, ha tingut transformar-se, per l'elevadíssima incidència de la covid i la seva variant òmicron, i dividir-se en diverses manifestacions a les tres capitals basques i de Navarra, així com un nombre important de localitats d'ambdós. Entre crits reclamant la tornada dels presos "a casa" i la ruptura de les presons, la marxa ha estat encapçalada per familiars de presos d'ETA que seguia una gran pancarta amb el lema 'Bidean' (en camí).

Suport ampli

La manifestació a Bilbao, a la qual s'han adherit representants d'EH Bildu i Elkarrekin Podemos i dels sindicats ELA, LAB, UGT, CCOO, Steilas, ESK, Etxalde, HIRU, CGT, CNT i ENHE, i ha compta amb el suport de BNG, ERC, Junts, la CUP, l'ANC, Òmnium i el Consell per la República, ha partit a les 17.00 hores de la Plaça Moyúa.

A la meitat del recorregut, el portaveu de Sare, Joseba Azkarraga, ha valorat la jornada i ha apostat per posar fi a l'actual política penitenciària d'excepció, "avançant cap a espais de convivència". "És difícilment comprensible que deu anys després de la decisió d'ETA d'abandonar la seva activitat violenta s'arrossegui una política penitenciària d'excepció, amb el 50% dels presos fora de les presons d'Euskal Herria i amb un bloqueig en les progressions de grau," ha criticat. D'altra banda, ha advertit que si en el present any 2022 no s'aconsegueix posar fi a "aquesta vulneració de drets", s'estarà davant d'un "fracàs col·lectiu".

Foto principal: la manifestació a Bilbao, convocada per la Sare / Europa Press