El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que prop de 212.000 persones han sol·licitat l'ingrés mínim vital a la seguretat social, que ha començat a processar les sol·licituds des d'aquest dilluns. "Això posa de manifest l'extraordinària capacitat de la seguretat social per gestionar prestacions", ha celebrat aquest dijous el ministre durant la seva compareixença en la Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions en el Senat.

Per al ministre, la nova renda és una eina "fonamental" per "trencar un cercle viciós que hi ha a Espanya entre la desigualtat, la incertesa i la falta d'oportunitats". En les seves paraules, el risc sobre els més vulnerables "augmenta" en una situació de crisi, per la qual cosa l'Executiu ha modificat les seves prioritats i bolc "totes les energies i esforços" en la posada en marxa de l'ingrés mínim vital. "La crisi ens ha obert a tots els ulls", ha precisat.

Així mateix, Escrivá ha insistit que el model d'aquesta nova renda està "extraordinàriament focalitzat" des del punt de vista de les llars. "Tenim un model de governança modern, propi del que hem d'aspirar a ser, un estat gairebé federal", ha dit.

En aquest sentit, ha destacat que en el model de l'ingrés mínim vital han de participar els diferents nivells de govern "perquè les competències són compartides", per la qual cosa ha apostat per impulsar "diferents polítiques que acompanyin la prestació". Així, ha afegit que la nova prestació es tracta d'"un conjunt de polítiques públiques entorn d'una prestació".