La Political Science Association (PSA) del Regne Unit, associació que engloba més de 2.000 experts en ciència política, ha volgut mostrar el seu suport als membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O. Així ho han expressat en un comunicat publicat el passat 26 de novembre de 2018.

L'associació, que engloba més de 2.000 professors i altres professionals de la ciència política al Regne Unit, ha inclòs el judici als síndics electorals de l'1 d'octubre com un dels casos denunciats de limitació de la llibertat acadèmica i de persecució política. En el seu comunicat "Alçar la veu per la llibertat acadèmica", la PSA denuncia l'amenaça de pena de presó (de 2 anys i 9 mesos) sol·licitades als síndics electorals en l'escrit d'acusació pels suposats delictes d'usurpació de funcions i de desobediència. 

Així mateix, la PSA s'ha adherit de manera col·lectiva a una carta de suport impulsada des de l'àmbit acadèmic per denunciar la situació dels síndics electorals que, en menys de dues setmanes, ha recollit més de 1.000 signatures, un 40 per cent de les quals provenen d'acadèmics d'universitats internacionals, de fins a 36 països d'arreu del món. La PSA recorda que el seu posicionament vol expressar "una ferma condemna a la il·legalitat d’empresonar algú per les seves idees polítiques". 

En aquest comunicat la PSA també manifesta que "el nostre deure és expressar i defensar els qui persegueixen la veritat i el coneixement a través de la recerca o els qui posen la seva experiència al servei de l'interès públic", tot afegint que, mentre que "la probabilitat que un govern modifiqui la seva posició pot semblar dèbil", amb "una pressió internacional suficient, els canvis són possibles".