150 personalitats de la societat, la cultura i la política catalana, de partits tan dispars com el PSC i la CUP, han subscrit un manifest que insta a incloure en els programes electorals de les formacions que concorrin als comicis del 21-D la proposta de convocar un referèndum pactat.

El manifest, que s’ha presentat avui al Col·legi de Periodistes de Catalunya, fa una crida als partits a assumir també en la campanya electoral la petició de llibertat per als exconsellers i els líders de l'ANC i Òmnium Cultural detinguts i la derogació de l'article 155 de la Constitució.

L’historiador Borja Riquer ha parlat en nom d’aquest ampli ventall de personalitats, provinents de diferents sectors i disciplines. Riquer ha demanat explícitament l’anul·lació del 155 i l’alliberament dels dirigents independentistes i del Govern que han estat empresonats.

A canvi, ha exigit que s’imposi la via política a Catalunya i a Espanya i que es resolgui el conflicte a través d’un referèndum acordat. “Quan les lleis prohibeixen l’exercici d’un dret fonamental ha d’intervenir la política”, ha explicat per després afegir que demanaran a les formacions que es presentin a les eleccions del 21-D que incloguin el referèndum pactat en els seus programes.

D’altra banda, Riquer també ha demanat l’acabament de la judicialització de la política per part de les autoritats espanyoles com a primer pas per a una entesa per a la votació sobre la independència.

Qui signa el manifest?

Entre els promotors i signants del manifest es troben el cantant Raimon, els exconsellers Andreu Mas Colell (CiU), i Joaquim Nadal i Antoni Castells (PSC), l'exdiputat de la CUP David Fernández, l'expresident del Parlament Joan Rigol i l'actriu Emma Vilarasau.

També signen l'escrit el músic Jordi Savall, i els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, entre altres.