Quan falten tres dies per les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 14 de febrer, el Departament de Salut ha començat a fer els testos d'antígens del coronavirus a les persones que els ha tocat ser a les meses electorals. També n'està fent als suplents i altres persones que participen en el dispositiu electoral, com membres de Protecció Civil. D'aquesta manera es fa un cribratge entre tot el personal que estarà mobilitzat per garantir la seva pròpia seguretat i també la dels votants davant la pandèmia de la Covid-19.

Els Pavellons Firals de Mollerussa, per exemple, han acollit aquest dimecres al matí un d'aquests cribratges massius per a tots els implicats en la jornada electoral al Pla d'Urgell. A Ponent també s'estan fent proves ràpides aquest dimecres a Balaguer.

test antigens membres mesa - acn

test antigens membres mesa - acn

Imatges: Els test d'antígen als membres de la mesa / ACN

Tot i aquestes mesures, les Juntes Electorals han rebut una allau d'al·legacions per no ser membres. Fins aquest dilluns, unes 24.000 persones han presentat excuses, el suposa aproximadament més de la quarta part de tots els membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans, tot i que encara queden dies per presentar excuses i no totes les juntes electorals de zona tenen actualitzades les seves dades.

Com seran les eleccions? 

Com va explicar ahir la consellera de presidència, Meritxell Budó, el Govern ha establert protocols molt acurats contra la Covid que "garanteixen totes les mesures sanitàries". Als col·legis hi haurà senyalitzades les posicions on ha d’esperar el torn cada elector, per poder garantir la distància de seguretat d’1,5 metres i als espais i recintes tancats, no es podrà superar un aforament marcat d’1 persona per cada 2,5 metres quadrats. En conseqüència, es crearan circuits separats perquè els votants vagin directament de la cua a l’urna. En entrar, tothom haurà de passar pel punt d’higiene de mans amb gel hidroalcohòlic. A més, ningú tindrà accés als lavabos que només podran fer-ne servei els membres de la mesa i personal acreditat. 

 

Només tindrà accés al centre de votació la persona que ha de votar, sense acompanyant excepte que la persona necessiti assistència. Seran els mateixos votants que hauran de mostrar el seu document oficial d’identificació o carnet d'identitat de tal manera que els membres de la mesa en puguin veure les dades necessàries, però els membres no tocaran en cap cas el document del votant.  Els membres de la mesa tampoc tocaran el sobre on hi haurà el vot, però serà de competència exclusiva seva retirar el paper que tapa l’urna. Si és necessari, indicaran al votant que mostri el sobre per comprovar que hi ha un únic vot.

Imatge principal: Els test d'antígen als membres de la mesa / ACN