El Consell per la República fa una valoració positiva de l'acollida que ha tingut la proposta del seu ID digital. Des que es va anunciar la iniciativa, 12.000 persones han demanat el carnet i més de 2.000 s'han donat d'alta al Consell, que avui arriba als 95.578 membres registrats.

Dos dels integrants de la direcció del Consell, Toni Castellà (Demòcrates) i Guillem Fuster (Poble Lliure), han participat aquesta tarda en un acte en què han explicar el funcionament de la ID i les raons de la seva posada en marxa. D'aquestes més de 12.000 peticions rebudes en una setmana, segons s'ha concretat en una nota de premsa, l'11'5% són per la ID digital i el 88,5% restant amb format físic.

Ús al Govern: "voluntat política"

Tots dos han considerat que la iniciativa ha tingut una resposta "molt important" i que es converteix en un instrument que ha de facilitar la desconnexió de l'Estat. De fet, han plantejat una crida al teixit econòmic i social de Catalunya perquè adoptin aquesta identificació, que han descrit com una "via potent". 

Pel que fa el seu funcionament, han insistit que no es tracta d'un substitut del DNI ni serveix per fer tràmits burocràtics, però també han subratllat que la ID pot "servir perfectament" per ser utilitzada en alguns àmbits pel futur Govern de la Generalitat. "És una qüestió de voluntat política", ha assegurat Castellà.

Arreu del món

El carnet del Consell no està pensat només per a ciutadans de Catalunya, segons han assegurat, sinó per al conjunt dels Països Catalans, així com per a qualsevol persona d'arreu del món que s'hi vulgui adherir "per fer costat a la causa catalana".

Han recordat que no és obligatori tenir el carnet per estar registrat i han defensat el cost de 12 euros del carnet en el format físic. "No té cap sentit pensar que un procés d'alliberament nacional al marge de la cotilla espanyola es finança de l'aire", ha advertit Castellà que ha assenyalat la necessitat de "petites aportacions". En aquest punt, a més, han recodat la políticia de transparència del Consell amb els seus comptes.

El Consell va anunciar dimarts passat la posada en marxa de la seva ID i la possibilitat que aquest es concreti en un codi QR o un carnet físic. L'anunci ha aixecat una forta polseguera, també dins de l'àmbit independentista, amb posicionaments a favor i en contra.

 

A la imatge principal, Guillem Fuster i Toni Castellà durant l'acte del Consell per la República.