Els organitzadors de la concentració han xifrat en 60.000 persones els assistents a l'acte d'aquest dissabte a la tarda a l'Arc de Triomf de Barcelona, on han reclamat seguir el mandat del referèndum de l'1-O i han criticat fortament el Govern. Per la seva banda, la Guàrdia Urbana, ha rebaixat la xifra a 11.000 persones. La manifestació estava organitzada pel Consell de la República, amb el suport de l'ANC, Òmnium, l'Associació de Municipis per la Independència, la Cambra de Comerç i la Intersindical. Ha començat a les 17.14 hores amb la presentació de l'actor Sergi Mateu i l'escriptora Núria Cadenes. El lema de la concentració ha estat Defensem l'1 d'Octubre, guanyem la independència. Desenes d'autocars han transportat manifestants a Barcelona des de diversos punts de Catalunya.

🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, última hora

Aquest ha estat l'únic acte unitari de l'independentisme en el cinquè aniversari de l'1 d'Octubre, i ha comptat amb la participació d'oradors com el president a l'exili, Carles Puigdemont (per videoconferència), la qui era presidenta del Parlament el 2017, Carme Forcadell, i els presidents de l'ANC, Dolors Feliu, i Òmnium, Xavier Antich. A l'acte, però, no hi ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com ja va passar amb la manifestació de la Diada. I Forcadell, la màxima dirigent d'ERC present, ha rebut una xiulada.

Abans de l'acte a l'Arc del Triomf, l'ANC ha omplert la plaça Sant Jaume en un acte reivindicatiu en el qual han instal·lat un mur d'urnes, per criticar la distància que hi ha entre els ciutadans i les institucions autonòmiques. Els concentrats han cridat consignes contra Aragonès, i a favor de reactivar la declaració d'independència (DUI).

La crisi del Govern

La concentració coincideix amb una forta crisi al Govern que porta dies sense solucionar-se i sense que hi hagi reunions que hagin transcendit. Aragonès va rebutjar ahir divendres la petició inclosa en el document que li havia enviat Junts, en el sentit que restituís Jordi Puigneró com a vicepresident. El president hi va tancar la porta. Segons Aragonès, "és evident" que la proposta de Junts "està pensada per no arribar a cap acord". "Per tant, si tenen una proposta seriosa amb voluntat d'acordar, com he dit sempre, la valorarem", va afegir.

Junts per Catalunya va fer arribar divendres a Aragonès la seva proposta per escrit, que inclou els tres punts reivindicats per la formació durant les últimes setmanes: formació d'un equip estratègic, coordinació a Madrid i que la taula de diàleg se centri en l'autodeterminació i l'amnistia. I també incloïa la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern, després que el president el va destituir aquest dimecres del seu càrrec. El document hauria de posar en marxa la negociació, que hauria de culminar abans de la consulta a la militància juntaire, prevista dijous i divendres que ve.