Més d'un centenar de personalitats internacionals, en concret 116, han reivindicat el mandat del referèndum de l'1-O i la majoria del 52% que l'independentisme va aconseguir el 14-F. Procedents d'una vintena de països d'arreu del món, aquestes personalitats han signat un manifest impulsat per l'Assemblea que demana la fi de la repressió, el respecte pels drets fonamentals dels represaliats, l’alliberament dels presos i el reconeixement del dret de l’autodeterminació del poble de Catalunya.

Entre aquestes figures destaquen el Premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquível (Argentina), l’expresident d’Honduras, Manuel Zelaya, la presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald (Irlanda), l’exdirigent del Bloco d’Esquerda i historiador, Fernando Rosas (Portugal), el diputat del Parlament britànic i president del grup de suport parlamentari a Catalunya Hywel Williams (Gal·les), o l’exvicepresident del Parlament Europeu, José Pacheco-Pereira (Portugal); a més de representants de la societat civil com les "Madres de la Plaza de Mayo", la Xarxa Europea per la Igualtat de les Llengües (ELEN), el Consell Nacional del poble Székler i diverses associacions en suport del poble Rifeny.

El manifest denuncia la persecució judicial a la què es troben subjectes els 3.000 repressaliats del procés i esmenta el dictamen del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides de 2019, on es demana l’alliberament immediat i la indemnització dels presos polítics. En paral·lel, es posa de relleu la falta de respecte per la presumpció d’innocència dels presos i la manca de competència del Tribunal Suprem per a jutjar-los, així com altres vulneracions de drets humans que es van produir durant el judici, denunciades per diverses organitzacions internacionals.

En aquest sentit, els signants del manifest denuncien "la criminalització de la voluntat política del poble de Catalunya per part de l'Estat espanyol, que no s’atura, i que ha provocat la persecució judicial de prop de 3.300 persones", així com la "violació de drets fonamentals com són el dret a la llibertat d'expressió, la llibertat d'associació, la llibertat de reunió i de representació política", tal com ho han condemnat la Comissionada de Drets Humans del Consell d'Europa, Estats membres de Nacions Unides en el marc de l'Examen Periòdic Universal, i organitzacions no governamentals com Amnistia internacional, l'Organització Mundial Contra la Tortura o l'Organització Mundial de Juristes, entre d'altres.

La pressió de l'ANC als partits

La publicació d'aquest manifest coincideix amb la convocatòria aquest diumenge d'una manifestació per part de l'ANC per exigir un Govern independentista sota el lema Així no! Volem govern. La protesta s'ha convocat després que ERC i Junts s'hagin distanciat més que mai des del 14-F i els republicans hagin inclòs els comuns a la seva agenda de negociacions.

En aquest sentit, el mateix manifest recalca la "majoria absoluta històrica en escons i vots" i reitera que això mostra "la voluntat del poble català d’esdevenir un Estat independent". Finalment, els signataris adverteixen la comunitat internacional que "no pot continuar impassible i mirant cap a una altra banda" davant de la reivindicació dels catalans expressada a les urnes.

Aquí podeu trobar el manifest amb la llista completa dels signants:

 

 

Imatge principal: manifestació de l'ANC reclamant un Govern independentista després de la victòria independentista del 14-F / Foto: Pau de la Calle