El primer i únic cara a cara en la campanya de les eleccions generals 2023 ha enfrontat el líder del PSOE, Pedro Sánchez i el del PP, Alberto Núñez Feijóo Els 100 minuts del debat han permès als dos presidenciables plantejar les seves mesures en diversos àmbits però també llançar-se retrets mútuament. Aquests són els 10 moments clau de Pedro Sánchez en el cara a cara d'aquest dilluns. 

🔴 Debat Sánchez - Feijóo, DIRECTE | Cara a cara de les eleccions generals 2023
 

1.  "Ens endeutem per comprar vacunes, per comprar mascaretes, per protegir amb els ERTO els treballadors i ajudar les pimes"

Davant les acusacions constants de Feijóo contra Sánchez d'haver endeutat el país, Sánchez ha reconegut que ha augmentat el deute, però ho ha justificat dient que ha estat en el context de la pandèmia, per poder comprar vacunes, mascaretes i garantir als treballadors i les empreses ajudes. "Hem recuperat en tres anys els nivells del PIB previs a la pandèmia", ha reivindicat Sánchez. 

2. "Estan pactant amb un partit que no condemna la violència masclista i això té conseqüències"

En el bloc de política social i igualtat, Sánchez ha advertit a Feijóo que pactar amb Vox, un partit que nega la violència masclista, "té conseqüències". El president espanyol ha apuntat a les cessions dels populars davant la ultradreta, en matèria d'igualtat. "Això no és un error, és una claudicació davant el masclisme", li ha etzibat Sánchez. 

4. "Ha fet 140 acords impúdics amb Vox, de drets per vots, de principis per cadires" 

Sánchez ha acusat Feijóo d'haver fet 140 pactes amb Vox en ajuntaments i autonomies en detriment de drets que el PSOE ha aprovat a les Corts Generals i que ara es veuen amenaçats.

5. Sánchez llegeix a Feijóo els noms de representants institucionals de Vox amb els quals governa

Davant les acusacions de Feijóo que el PSOE governa amb EH Bildu i "amb un braç d'ETA", Sánchez ha convidat el seu contrincant a mencionar el nom d'un càrrec institucional de Bildu en un govern socialista. A canvi, ell ha llegit una llista de representants institucionals de Vox en governs del PP i algunes declaracions seves negant la violència de gènere, el canvi climàtic o les vacunes". 

6. Sánchez demana a Feijóo que condemni el "Que te vote Txapote"

El líder socialista ha recriminat a Feijóo que membres del seu partit "es facin samarretes" amb la frase de "que te vote Txapote", i li ha llegit un tuit de Consuelo Ordóñez, germana de Gregorio Ordoñez, polític del PP assassinat pel terrorista d'ETA Txapote, en què critica el PP per frivolitzar amb aquesta qüestió. "Té l'oportunitat de condemnar aquesta frase o acceptar-la", li ha dit Sánchez, pregunta a la qual Fejóo ha respost amb una evasiva: "condemno el terrorisme". 

7. "Els que no votem al PP i a Vox no som Espanya? Què faran amb nosaltres?"

Sánchez ha criticat a Feijóo que plantegi una disjuntiva entre el "sanchisme" i Espanya, i s'ha preguntat si els que no voten la dreta no formen part d'Espanya. "Què faran amb nosaltres?" li ha demanat a Feijóo. 

8.  "La cola d'enganxar supervox és amb el que Feijóo unirà Espanya"

Sánchez ha comparat en diverses ocasions Vox amb el superglue, assenyalant que el PP intentarà unir per la força Espanya amb "la cola Vox". 

9. "Per què no publica els seus sous i sobresous, que són força comuns al Partit Popular?"

Una de les polèmiques més recents al voltant del president del PP és que no ha fet públics els seus comptes personals. Sánchez l'ha instat a mostrar quin sou percep del partit, i ha defensat que ell ha estat transparent en tot moment. "Puc explicar tots i cadascun dels meus viatges, per terra, per aire i per mar i en el meu mòbil mai no veurà un missatge a un malfactor (...) jo soc un polític net". 

10. "Nosaltres fem servir el 'Falcon' per donar suport a Ucraïna i Aznar per declarar una guerra il·legal a l'Iraq"

El president espanyol ha volgut donar explicacions sobre el Falcon, l'avió militar que fa servir per als seus viatges, i pels que l'oposició l'ha criticat en diverses ocasions. Ha repassat la història d'aquests vehicles, i ha apuntat que els últims els va comprar l'expresident popular, José María Aznar. Així, ha assenyalat que la diferència rau en perquè es fan servir aquests avions, fet que ha aprofitat per remarcar el seu suport a Ucraïna i de pas llançar un retret al PP.