L'únic cara a cara de les eleccions generals 2023 ha enfrontat aquest dilluns el candidat del PSOE, Pedro Sánchez i el de PP, Alberto Núñez Feijóo. El debat de 100 minuts havia creat una gran expectació i ha permès contraposar els dos models de país que aspiren a governar la Moncloa. Feijóo i Sánchez han debatut sobre economia, polítiques socials, igualtat, polítiques institucionals i internacionals, i sobre els pactes i la governabilitat després del 23-J. Aquestes són les 10 frases més destacades de Feijóo en el duel d'aquesta nit. 

🔴 Debat Sánchez - Feijóo, DIRECTE | Cara a cara de les eleccions generals 2023
 

Àcida crítica a Ana Pastor i Vicente Vallés: els mems del debat electoral Sánchez-Feijóo
 

1. "Dir que l'economia va com una moto és una falta de respecte"

Feijóo ha començat carregant amb duresa contra Sánchez per la seva política econòmica acusant-lo d'haver situat Espanya a la cua de les economies europees. Ho ha fet retraient-li una frase que el president espanyol va pronunciar anteriorment, en què es vantava que l'economia "va com una moto". 

2. "Hi ha un model que és el seu que li paga els trens als rics"

En el bloc sobre economia, Feijóo ha aprofitat per criticar una de les mesures estrella de Sánchez: la reducció dels abonaments de transport. "Aquí hi ha dos models, hi ha un que és el seu, que li paga els trens als rics, i n'hi ha un altre, perquè nosaltres estimem molt a Juan Roig, que és el president de Mercadona, però no li paguem Rodalies", ha reblat el líder popular. 

3. "Vostè passarà a la història com el president que va signar al BOE la llei del sí és sí"

La polèmica llei del només sí és sí, que ha comportat reduccions de penes i excarceracions de delinqüents sexuals, ha estat un dels maldecaps més grans del govern de Sánchez. I Feijóo ho ha aprofitat. "Vostè diu que solidaritza amb les víctimes, però els violadors estan lliures pel seu disbarat de llei", li ha llançat. 

4. "Si vostè guanya les eleccions jo facilito la seva investidura" 

Si al cara a cara hi ha hagut un moment clau aquest ha estat quan Feijóo ha tret el bolígraf i ha proposat un pacte a Sánchez, per garantir que governi la força més votada. "Si vostè és el candidat més votat, m'abstindré en el debat d'investidura, si ho soc jo, vostè ho farà?", li ha demanat el líder popular. Sánchez ha rebutjat respondre i li ha recordat que a Extremadura el PP ha impedit que governi el PSOE, que va guanyar les eleccions. 

5. "Vagi amb compte perquè potser aquestes eleccions acaben igual que a Galícia, que a Madrid o que a La Rioja"

Davant les advertències de Sánchez sobre les conseqüències d'un hipotètic govern de PP amb Vox, Feijóo li ha avisat que "vagi amb compte" perquè el PP pot guanyar com ho ha fet en diverses comunitats autònomes. 

6.  "Derogaré la llei de memòria democràtica perquè és una vergonya" 

Feijóo ha deixat ben clar quines són les seves intencions amb la llei de memòria democràtica. 

7. "Jo soc el que li va donar al PSOE l'alcaldia de Barcelona i Vitòria" 

Davant la insistència de Sánchez en recordar-li a Feijóo els pactes amb Vox, el president del PP ha recordat al socialista que van votar a favor d'alcaldes del PSOE a Barcelona i Vitòria. 

8."Cap president havia governat abans amb Esquerra i Bildu, vostè sí"

En una batalla de retrets per veure quin dels dos candidats havia respectat més la Constitució, Feijóo ha reiterat en diverses ocasions que Sánchez ha governat amb el suport de Bildu i ERC i li ha retret haver "indultat els colpistes" i haver derogat el delicte de sedició. 

9. "Una declaració d'independència sense violència és legal gràcies a vostè" 

Sobre la derogació del delicte de sedició, Feijóo ha estat bel·ligerant i ha recordat que es tractava d'un delicte amb “més de 200 anys”. En aquest sentit, ha promès recuperar-lo i tipificar també el delicte de “referèndum il·legal”.

10. "Ha trencat l'equilibri de 30 anys entre el Marroc, el Sàhara, Algèria, Espanya i Nacions Unides

Feijóo ha retret en diverses ocasions a Sánchez que no hagi explicat el canvi sobre la política en relació amb el Sàhara. "Què ha pactat amb el Marroc?" li ha demanat.