Eduardo Zaplana ha passat la seva primera nit a la presó valenciana de Picassent. La jutgessa Isabel Rodríguez, va decretar ahir a la tarda la presó provisional i sense fiança per a l'expresident de la Generalitat Valenciana (1995-2002) i exministre del PP. Zaplana va ser |detingut dimarts, imputat per blanqueig i ,una vegada al jutjat, es va acollir al seu dret a no declarar. La Fiscalia Anticorrupció havia sol·licitat per a l'exministre la mesura cautelar acordada per la magistrada argumentant que existia un elevat risc de fuga. La titular del jutjat d'Instrucció número 8 de València, que investiga el cas Erial, ha ordenat també presó incondicional i sense fiança per a l'ex alt càrrec de l'Agència Valenciana de Turisme i exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica Joaquín Barceló i l'assessor fiscal Francisco Grau, que se sumeixin l'expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana

El jutjat investiga Zaplana per blanquejar uns 10,5 milions d'euros en suborns que va cobrar durant la seva etapa de president del Govern valencià. Fonts de la investigació assenyalen que va ocultar a l'estranger utilitzant una complexa xarxa de despatxos d'advocats i empreses tapadora. Juntament amb Zaplana, en l'operació Erial, van ser detingudes unes altres sis persones, entre elles els empresaris Vicente i José Cotino, nebots de Juan Cotino, que va ser director de la Policia i expresident de Les Corts Valencianes. que aquest dijous ha declarat com investigat davant de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

La família Cotyino està acusada, segons la investigació, de pagar a Zaplana comissions a canvi d'adjudicacions del Pla Eòlic Valencià i de concessions de les ITV a la Comunitat Valenciana durant l'etapa en què l'exdirigent del PP era president de la Generalitat. José i Vicente Cotino han quedat a llibertat després de declarar davant de la jutgessa, encara que amb obligació de comparèixer periòdicament al jutjat.

L'origen de la investigació es remunta al cas Taula, la desarticulació de la presumpta xarxa del 3% del PP valencià. En 2015, Marcos Benavent, membre d'aquella trama i col·laborador de la Fiscalia va facilitar a l'UCO quatre folis, manuscrits presumptament per Zaplana, en els quals suposadament detallava la xarxa internacional de blanqueig que va utilitzar per treure a l'estranger comissions del Pla Eòlic Valencià. Benavent ha declarat davant de la jutgessa Rodríguez que els documents els hi va lliurar un imam sirià que els va trobar en un fals sostre en entrar a viure en un pis en el qual havia residit Zaplana.