El PSPV i UGT no participaran en la manifestació que la Comissió 9 d'Octubre ha convocat per commemorar la diada del País Valencià el proper dia 9. El sindicat ha justificat el seu desmarcatge al·legant "coherència" amb els seus valors: "som nacionalistes en la defensa de la nostra terra, cultura i llengua, però no som independentistes".

Segons el PSPV-PSOE, la seva assistència a aquesta convocatòria tenia sentit quan els partits d'esquerres quedaven exclosos de la processó cívica-institucional del trasllat de la senyera pels carrers de la ciutat de València però ara que aquestes formacions participen en la processó, no té sentit assistir la manifestació vespertina"

Aquesta manifestació se celebra des de fa quaranta anys i sempre ha tingut un clar contingut reivindicatiu i de defensa de les llibertats públiques. La Comissió 9 d'Octubre està formada per entitats culturals, partits polítics i sindicats (Acció Cultural del País Valencià Podem, EUPV, ERPV, CCOO, Intersindical, BEA, Jovent Republicà, Ca Revolta, la Societat Coral el Micalet, la Plataforma pel Dret a Decidir, Escola Valenciana, el PSPV i UGT)

Guanyem llibertat, fem país

Guanyem llibertats, fem país és l'eslògan elegit aquest any pels convocants. Segons Toni Gisbert, portaveu de la Comissió, "no som una plataforma independentista ni convoquem una manifestació independentista, però si algú ve i vol manifestar-lo així pot fer-ho, això és la democràcia".

Gisbert ha assenyalat que en l'actualitat hi ha un "context positiu de canvi" al País Valencià ja que s'ha avançat en drets i temes com la llengua o la cultura, i s'ha superat l'anterior clima de crispació.

No obstant això, ha dit que encara és necessari reivindicar coses com la falta de finançament, la recuperació del senyal de TV3 o incorporar en la Llei de funció pública la competència lingüística del valencià per als funcionaris.

Aquest 9' d'Octubre, la delegació del govern ha autoritzat la celebració de set concentracions i manifestacions simultànies a València i ningú no oculta la seva preocupació per si es tornaran a produir les agressions protagonitzades per una minoria d'extrema dreta acostumada a boicotejar qualsevol acte reivindicatiu amb continguts com els que planteja la Comissió 9 d'Octubre.