A poc menys d’un mes del 9 d’Octubre, Diada del País Valencià, i amb el programa festiu institucional encara per definir i les manifestacions cíviques per convocar, el que sí que s’ha evidenciat ja és la preocupació creixent pel que faran els grups de la ultradreta valenciana, acostumats a rebentar, sense impunitat, qualsevol acte que ells interpretin com “antiespanyol”. El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, ha reconegut que “el preocupa molt" el que pugui passar durant els actes de celebració i que ja està preparant "intensament" la jornada del 9 d'Octubre per aconseguir que se celebri "en pau, amb harmonia i alegria".

Per diversos fòrums d'internet i en xarxes socials diversos grups d'ultradreta ja estan fent una crida a boicotejar la tradicional manifestació del vespre, organitzada pel col·lectiu 9 d'Octubre en què participen associacions culturals i partits polítics.

Qui també s'ha volgut avançar al que pugui passar és el senador territorial de Compromís, Carles Mulet, que ha reclamat al govern espanyol que activi "les mesures que siguin necessàries per garantir un 9 d'Octubre festiu i en pau", després dels lamentables fets dels últims anys perpetrats per grups organitzats violents d'extrema dreta”.

La coalició ha recordat que "ja són massa les denúncies i agressions de tot tipus que es produeixen en aquesta terra sense que el govern o els seus representants activin alguna mena de protocol i prenguin mesures", per la qual cosa els ha urgit a visualitzar al carrer "que les coses han canviat".

L'any passat grups neonazis i membres de la penya ultra Yomus del València CF van protagonitzar desenes d'agressions i van intimidar col·lectius, representants públics, partits polítics i també els periodistes que estaven cobrint la manifestació.