La vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, ha manifestat que no es donen les raons polítiques per avançar al 28 d'abril les eleccions autonòmiques, com ha decidit el president de la Generalitat, Ximo Puig, pel que ella i els altres quatre consellers de la seva formació s'han oposat a aquesta mesura en la reunió del Govern valencià.

Oltra ha revelat que com a secretària del Govern valencià ha advertit Puig dels dubtes jurídics que comporta la mesura que ha tirat endavant gràcies al vot de qualitat del president, ja que segons ha detallat hi ha hagut un empat tècnic a l'hora de secundar aquesta decisió entre els cinc membres socialistes de l'executiu i els cinc de Compromís.

La dirigent de Compromís ha comparegut davant dels mitjans, a la seu de Vicepresidència, poc després de la declaració institucional de Puig sobre l'avançament de les eleccions autonòmiques, per justificar el seu rebuig de la mesura. Oltra ha insistit que la potestat estatutària que ha utilitzat Puig per avançar les autonòmiques "no singularitza les eleccions valencianes per al futur" i ha dit no entendre què ha canviat en el País Valencià des de l'última vegada que va parlar d'aquest tema amb el president, el passat 15 de febrer, quan el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar l'avançament de les generals.

Aquell dia, ella i Puig van acordar "un missatge comú" basat en què no es donaven les raons polítiques per avançar les autonòmiques ja que hi havia un pressupost aprovat i hi havia tant estabilitat parlamentària per tirar endavant projectes legislatius com política per acabar la legislatura. Alhora, ha negat sentir-se "traïda" pel president i ha proclamat que governar "no és una aventura, és una responsabilitat".

Oltra ha destacat que des de juliol de 2015 fins avui el Govern valencià "ha pres 5.746 decisions en favor del poble valencià per unanimitat" i ha denunciat "avui és l'única d'aquestes decisions que no s'ha pres per unanimitat", la de l'avançament electoral.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat