El Jutjat d'instrucció número 17 de València ha dictat acte d'obertura de judici oral contra l'expresident de la Generalitat Francisco Camps en la causa sobre presumptes irregularitats en la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 a la ciutat, han indicat a EFE fonts pròximes al cas.

Després que a començaments de maig la jutgessa incoés procediment abreujat contra Camps per aquesta causa, ara declara obert el judici oral contra l'expresident per un delicte continuat de malversació, en concurs amb un delicte de prevaricació administrativa, i per un delicte de tràfic d'influències, segons consta a la interlocutòria a què ha tingut accés EFE.

La interlocutòria obre judici oral contra unes altres tretze persones -entre elles l'exconseller Mario Flores i l'exsecretari autonòmic Victorià Sánchez-Barcaiztegui- per un delicte continuat de malversació de cabals, en concurs amb un delicte de prevaricació administrativa. També obre judici contra cinc empreses: Typsa, Ayesa, Formigons Martínez, FCC i CYES, com a responsables civils subsidiàries.

La jutgessa denega la petició de la Generalitat, que exerceix l'acusació particular, de formar una peça separada per assegurar les responsabilitats pecuniàries, i determina que l'òrgan competent per jutjar la causa sigui l'Audiència provincial.

La interlocutòria, contra el que no cap recurs, dona un termini de tres dies als acusats perquè compareguin amb advocat que els defensi i procurador, després de la qual cosa les parts disposaran de deu dies per presentar els seus escrits.

Acusats

La interlocutòria obre judici oral contra les catorze persones que va acusar la Generalitat. Entre les persones contra qui s'obre judici oral figuren Antonio Carbonell, director general de l'ens Gestor de Transports i Ports (GTP); César Costa García, vocal de la Mesa de Contractació del GTP, i els responsables de les empreses Typsa, Ayesa, FCC, Formigons Martínez i Cyes, entre els quals figura José Mayor Oreja, germà de l'exministre del PP Jaime Mayor Oreja i president de FCC.

Recursos pendents

Mentrestant, l'Audiència provincial de València té pendent resoldre diversos recursos que es van presentar contra l'ordre de processament dictada el mes de maig passat. Fonts judicials han explicat a EFE que si l'Audiència validés els recursos que estan pendents s'anul·laria el judici oral, mentre que si els rebutgés seguiria endavant l'esmentada interlocutòria d'obertura.

Entre els recursos que estan pendents està el de la Fiscalia, que s'oposa al processament i demana l'arxivament de la causa en no observar cap delicte en la causa o considera que estan prescrits, i que en el seu escrit exposava que "dir que no anava a costar un euro no és delicte".