El cineasta valencià Toni Canet ha mort a València. L'Institut Valencià de Cultura (IVC) el va concedir ahir guardó d’honor dels Premis de l'Audiovisual Valencià. El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha dit d’ell “Toni Canet "sempre ha trencat esquemes amb els seus treballs audiovisuals. La trajectòria del director, guionista i productor està avalada per títols imprescindibles del cinema valencià"

Nascut a Llutxent el 1953, l'última pel·lícula que ha dirigit Canet ha sigut Calç blanca, negro carbón (2017), un documental que recupera els processos de la producció tradicional de la calç i el carbó. La seua trajectòria cinematogràfica va començar el 1984 quan va crear la productora Doll d'Estels, amb la qual produeix i realitza diversos documentals institucionals i espots publicitaris per a televisió. El 1988, escriu el guió, dirigeix i produeix la seua primera pel·lícula, la comèdia Amanece como puedas, seleccionada per al Festival del Caire i premi a la millor pel·lícula en la VI Mostra de Cinema de Catalunya.

Toni Canet també ha dirigit La camisa de la serp (1996) i Les ales de la vida (2006), que va obtindre el premi al millor documental en la Seminci de Valladolid. El 2007, va participar en la pel·lícula col·lectiva Ja en tenim prou, junt amb els cineastes Sigfrid Monleón, Mónica Ibáñez i Eduardo Guillot. Canet va treballar per a TVV en sèries documentals com Solfa íntima (1990), Crònica amarga (1991) i Viatjar sense bitllet (1998), així com la sèrie de ficció Benifotrem, que va ser la primera sèrie de producció pròpia realitzada per la televisió autonòmica i emesa el 1995.