El pacte PSOE-PP per la quota de juristes que integraran en Consell General de Poder Judicial inclou el senador del Partit Popular Manuel Altava qui fa un mes va rebutjar en nom del seu grup que s'indemnitzi les víctimes identificades i als municipis de la comarca de l'Alt Maestrat (Castelló) pels bombardejos nazis durant la guerra civil. Altava va responsabilitzar d'aquests fets a la República: El realment cridaner és que les autoritats republicanes, que hi eren, no evacuessin la població civil d'aquesta zona en el front de la rereguarda ", afirmava Altava en la seva intervenció, oposant-se a la proposta que també pretenia aclarir l'autoria dels bombardejos, i que va obtenir el suport de la resta de partits, però va topar amb la majoria absoluta del PP a la cambra.

Compromís ha demanat la seva destitució

Amb aquesta oposició del PP representada per Altava es rebutjava la versió que es recull fins i tot en la pròpia documentació de la Legió Còndor, autora dels bombardejos. Óscar Vives, un professor de Física de la Universitat de València, va treure a la llum la informació recollida en un informe guardat en els arxius militars de Friburg que contenia nombrosa documentació fotogràfica que provava els bombardejos.

Després de la intervenció de Altava dels senadors de Compromís Jordi Navarrete i Carles Mulet van reclamar al PP la destitució del senador castellonenc per "negar els fets i protagonistes que han estat àmpliament constatats pel món científic i justificar l'injustificable". Per a Mulet "Altava va fer vessar el got de la ignomínia, ofenent no només a la intel·ligència i al rigor científic, sinó a la gent de molts d'aquests pobles que mantenen molt viu el record d'aquells fets".