La tradició s’ha complit. Les autoritats democràtiques valencianes  han hagut de suportar els insults provinents de grups regionalistes i d’ultradreta durant el recorregut de la Processó Cívica de la Senyera pels carrers de la ciutat de València fins a l’estàtua de Jaume I, on s'ha fet una ofrena floral.

“Catalanistes, traïdors, som valencians, mai catalans", ha estat un dels crits que més s’han fet sentir al pas de la comitiva, i que es barrejaven amb aplaudiments cap a les falleres i alguna altra entitat cultural d’índole regionalista que també ha participat en el recorregut. Aquest ha sigut el primer acte popular i multitudinari de la jornada del 9 d’Octubre, diada del País Valencià, que tindrà una segona part a la vesprada amb la coincidència de sis manifestacions convocades per entitats culturals i partits polítics de diferent ideologia e intenció.

9d'ocutbre policia

Des de primera hora del matí 1.500 policies i d’altres no uniformats han encerclat, literalment, el perímetre urbà pel qual havia de transcórrer la processó, i estratègicament han anat reubicant els col·lectius de manifestants organitzats, (España 2000, Som Valencians, Grup d’Acció Valencianista, entre altres) que no han volgut perdre’s l’acte lúdic i dir la seua al pas de la comitiva.

Els simpatitzants del partits polítics també han hagut de fer cas de la policia i mantenir una posició controlada darrere de les tanques de seguretat. Les banderes del PSPV i Compromís, a una part, i les espanyoles del grups d’ultradreta a un altra es saludaven a l’hora que estos cridaven “Compromís, malparits i visca Espanya. La resta de ciutadans, fins a uns quants milers, han vist el que han pogut i se sumaven a cegues als crits i aplaudiments que es produïen espontàniament.

Sis manifestacions amb diferents intencions

9 d'octubre manifetacions

Segons ha informat la delegació del govern espanyol, finalment seran sis les marxes i concentracions que tindran lloc aquest dimarts a la vesprada a la ciutat de València. En el cas del partit d’ultradreta Espanya 2000, la concentració -que tindria lloc a la plaça de la Mare de Déu de 18.00 a 22.00 hores- no està desconvocada, però han declinat concentrar-se en aquesta localització.

Així, la primera manifestació, de 17 a 20.30 hores, és la de la Coordinadora de l'Associació del Regne de València de Gais i Lesbianes, Transexuals i Bisexuals, des de Sant Agustí fins al Parterre. Després de la renúncia d'Unió, a les 18.00 hores només queda programada la concentració d'España 2000 en cas que decideixin manifestar-se.

De 18.30 a 21 hores tindrà lloc la manifestació d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) - Comissió 9 d'Octubre, amb sortida a Sant Agustí i arribada a la plaça d'Amèrica. Ara, la Coordinadora Obrera Sindical s'ha sumat a aquesta marxa, de manera que la que estava prevista a les 19.00 hores queda desconvocada.

La penúltima marxa és la d'Avant -dCide- Els Verds Moderats, de 20 a 22 hores amb sortida a Sant Agustí i arribada a la plaça dels Pinazo i, finalment, la marxa de La meva Terra CV sortirà de la plaça de Sant Agustí i la dels Pinazos entre les 21.00 hores i les 22.30 hores.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat