El món faller no indultarà tampoc enguany del foc els ninots de Puigdemont, Rajoy, Bárcenas ó Puig. Seguint fidels a la tradició no escrita, tot allò que representa les institucions polítiques, socials o eclesiàstiques, no es guanyen el vot d’una ciutadania que ha preferit, per decisió popular, salvar del foc altres imatges més costumistes com ara, la de l’últim velluter valencià viu o dues xiquetes agafant un llibre d’una prestatgeria.No obstant això, la festa de les Falles del 2018 sí es recordaran per ser les primeres des del 1740, any del que hi ha documentació del costum de plantar monuments -però que no es cremaven per l’estret dels carrers- en la que es fa patent als monuments i a l’ambient un cert protagonisme del discurs de la igualtat i el que ha de ser el paper de la dona en una festa carregada tradicionalment d’estereotips masclistes.

 Ja es va fer present a la Crida, l’acte que marcava l’inici de la festa, el que la Fallera Major, Rocío Gil, feu referència a la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de la ciutat, per a aconseguir una convivència fallera on preval la igualtat i la tolerància”, a l´hora que reivindicava el paper clau i fonamental de les falleres com a dones del segle XXI.  També altres dones amb rellevància social han volgut dir la seua al respecte: Susana Gisbert, fallera i fiscal de Violència sobre la dona ha declarat en un acte públic que “les falles són tan masclistes com masclistes siguen els fallers i la societat;  i que dur vestit i tacons no està renyit amb ser feminista”

fallas 2018 puigdemont efe

Un Faller Major, l’assignatura pendent

Un altra protagonista de la festa, María Jesús Ramírez, fou fallera major del seu barri quan havia protagonitzat una portada de la revista EGF-dirigida al públic LGTBI “ si la gent té una mentalitat oberta no vas a tindre cap problema. L’assignatura pendent és que hi haja un home Faller Major”. Per la seua part Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell i enguany fallera major de la seua comissió ha segut més conciliadora  a l´hora d’opinar de les falles “no són alienes a esta societat”. Em dóna la sensació que a vegades li demanem més que a la rest de la societat; però en les falles no es cosifica més a la dona que en altres àmbits”.

Enguany, una dona, Reyes Martí, per primera vegada  serà l’encarregada de la mascletà del dia de Sant Josep i la Nit del Foc. Quina importància pot arribar a tindre aquest fet? Per a la professora valenciana Begonya Enguix, experta en antropologia dels gèneres i de les sexualitats “es tracta d’una noticia simbòlicament important, però a l’hora perversa”. Allò més normal seria que no fora noticia que una dona disparés la Nit del Foc” reivindica.

Algunes coses canvien i altres no. Qui visite València es trobarà, fins al dia 19 de matinada, carrers plens de goma a gom, fortes restriccions al trànsit i milers de fallers i falleres amb ganes de passar-ho bé encara que, les seues maneres de fer-ho, molesten a molts dels seus propis veïns.