El delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, té tots els números per que acabar sent el principal protagonista de la Diada del 9 d’Octubre del poble valencià més enllà de la data de la commemoració i els actes institucionals programats per la Generalitat Valenciana. La raó no és un altra que la preocupació politicosocial pels incidents que hi pugui haver per l’autorització i coincidència horària de la manifestació cívica que tradicionalment celebren entitats culturals amb el suport de partits polítics i sindicats, amb altres  concentracions convocades per grups d’ultradreta que tenen, com a únic objectiu, rebentar de manera violenta qualsevol acte que ells consideren “antiespanyol, antivalencianista o catalanista”. Fulgencio, com a autoritat administrativa i responsable de les forces de seguretat, és qui ha atorgat els permisos de concentració o manifestació i ha fixat els horaris i espais públics que podran ocupar els assistents a cada convocatòria.

Set manifestacions i concentracions autoritzades

Per al 9 d’Octubre, dia nacional dels valencians, la delegació del govern ha autoritzat set concentracions i manifestacions que ocuparan els carres de la ciutat de València, pràcticament a les mateixes hores. Obrirà la cursa l'Associació del Regne de València de Gais i Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals; la seva presència ha alçat moltes suspicàcies entre les entitats nacionalistes que els identifiquen en l’entorn del Grup d’Acció Valencianista (GAV), el més actiu contra la unitat de la llengua del País Valencià, les Illes i Catalunya.

Minuts després està convocada la concentració del partit d’ultradreta València 2000, que es caracteritza per encoratjar els seus militants i simpatitzants a garantir la unitat d’Espanya, encara que sigui a garrotades, i a no respectar el dret a la llibertat d’expressió i de manifestació de la resta de ciutadans que no pensen com ells. Simpatitzants d’aquest grup són els que l’any passat ja van protagonitzar greus incidents i agressions a vianants que encara s'han de resoldre al jutjat.

Garantir la seguretat dels participants

El organitzadors de la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre, i que té el suport de l’entitat Acció Cultural del País Valencià, PSPV, Compromís, Podem i Comissions Obreres, s’han queixat a Fulgencio que “no hi ha una separació rotunda entre els grups de manifestants, ni física, ni temporal, que pugui garantir la seguretat dels participants”.

València Antitaurina, el partit valencianista Avant, la Coordinadora Obrera Sindical i una nova versió del desaparegut partit Unió Valenciana completen la llista de convocants que també volen fer-se sentir.

Per Fulgencio les manifestacions “s’han ordenat per a conciliar el dret de manifestació amb el desenvolupament pacífic dels actes, i ha hagut reunions amb les diferents organitzacions i partits polítics als quals ha traslladat la necessitat de recobrar la convivència entre els valencians i valencianes indistintament de la seva idea de Comunitat”. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va declarar fa pocs dies que es faran servir "tots els mitjans necessaris" per a evitar els incidents protagonitzats pels ultradretans l’any passat, “un fet que ens fa pobres, ens embruteix, i ens envileix a tots”. La sort està tirada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat