La Policia Nacional han detingut hui a Alaquàs (València) i Cocentàina (Alacant) a dos homes de nacionalitat siriana i de 55 i 58 anys d'edat per la seva presumpta participació en un delicte d'integració en organització terrorista, col·laboració, adoctrinament i enaltiment del terrorisme , segons informa la delegació del govern espanyol.

Els detinguts mostraven un elevat nivell de radicalització i actuaven com a importants dinamitzadors informatius, difonent la doctrina dels grups gihadista s Daesh i Al-Qaida. Cada un dels arrestats mostrava preferència per una de les organitzacions terroristes.

Un dels detinguts havia arribat a un estatus superior en l'estructura informativa de Daesh. Formava part de grups de missatgeria instantània compostos per individus escollits per a tasques de propaganda. Els administradors d'aquests grups eren membres directes de Daesh que marcaven les línies d'actuació i transmetien informació actualitzada sobre el grup terrorista i les seves accions.

Baix el títol "Notícies de l'Estat Islàmic", en aquests xats es rebien missatges de fidelització i consignes com "Recordatori jihadista: recompensa de fer la jihad per la causa d'Allah", on s'encoratjava a l'execució d'accions terroristes.

Ús de les xarxes socials per propagar la jihad

Amb centenars de seguidors i un ritme elevat de publicacions, els detinguts feien servir els seus perfils per a distribuir missatges d'incitació a l'odi ia la violència, especialment mitjançant la difusió d'imatges cruentes dels conflictes bèl·lics sirià i iraquià, acompanyades de comentaris encoratjant la confrontació religiosa i la destrucció de "els occidentals i els que els ajuden".

Els comptes dels detinguts estaven dedicades en exclusiva a la difusió d'aquest tipus de continguts propagandístics sobre Al-Qaida i Daesh. En cap cas feien referència a activitats privades, familiars o d'oci, una evidència de la seva fi instrumental, com a eina d'enaltiment, captació i adoctrinament terrorista.

La investigació, realitzada per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional amb la col·laboració de la Brigada Provincial d'Informació de València i la Brigada Local d'informació de Torrent (València), s'ha desenvolupat sota la supervisió del jutjat central d'instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.