Docents, sindicalistes i pares d’alumnes han acudit a les manifestacions convocades pels sindicats en contra de les retallades de l'educació pública i per a mostrar el seu rebuig a l'actual Llei Orgànica de la Millora i la Qualitat de l'Educació (LOMQE). La convocatòria, feta per la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, ha tingut ressò a València, Alacant, Castelló i Vila-real. Amb els lemes, "No hi ha excuses!", "Ara educació pública", "#SíalaPública",  "#NoalaLOMQE",  "#RevertirRetallades", "#NoSegregació", "#SíalValencià", les entitats que configuren la Plataforma han donat suport a la convocatòria estatal de rebuig a la LOMQE i en defensa de l’ensenyament públic.

“La LOMQE és una llei antidemocràtica, retrògrada, injusta, classista que no compta amb el suport de les comunitats educatives. Cal crear un Pacte Educatiu i una llei educativa basada en el consens”. Així s’ha pronunciat Vicent Moreno, president de l'entitat Escola Valenciana, integrada a la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic al País Valencià. Les mobilitzacions de hui han posat l’accent "en la necessitat social d’obrir els canals de comunicació del govern espanyol amb la comunitat educativa i crear un Pacte Educatiu i una llei educativa basada en el consens i, és clar, que contribuïsca a enfortir la pluralitat lingüística dels territoris amb llengua pròpia, alhora que es confeccione un model d’escola pública basada en valors, que fomente la companyonia i la solidaritat, una escola inclusiva, laica, de respecte cap al medi ambient".

MANIFESTACIO LOMQUE VCIA 2

 Els representants sindicals de La Plataforma han manifestat de nou “el seu rebuig a les contínues retallades que es veuen reflectides en pitjors condicions laborals del professorat, en l’augment de la concertació, en la destrossa de les infraestructures com és el cas de la presumpta malversació de diners públics, el retard i la mala planificació en les construccions previstes, la minva de professorat i de recursos que han atacat l’ensenyament públic”.

Campanya “Sí a l’ensenyament públic”

A més, coincidint amb aquestes manifestacions, el Sindicat dels Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) havia fet una crida perquè tots els docents s'oposen a l'última campanya impulsada pel PPCV sota el nom "No a l’adoctrinament". Aquesta iniciativa, que fomenta les delacions anònimes per part de les famílies en contra dels professors dels centres públics, l'STEPV l'ha considerada com una "caça de bruixes" així com "un atac a la professionalitat del professorat i de la convivència democràtica dels centres docents i de la societat valenciana". Així mateix, des del sindicat exigeixen la retirada d'aquesta campanya pròpia "de règims autoritaris" i no de societats "democràtiques i modernes com la valenciana". 

Aquest dimarts, el portaveu d'Educació de Podem a les Corts, César Jiménez, ha presentat una iniciativa que, precisament, persegueix el contrari a la impulsada pels populars: "Agrair i reconéixer el treball que realitzen els professors". La proposta recull el mateix model de formulari que el que ha posat en marxa el PP, però denominat “Sí a l’ensenyament”. El líder de la formació morada, Antonio Estañ, també s'ha pronunciat respecte d'aquesta campanya. Estañ considera que el PPCV vol "criminalitzar el col·lectiu del professorat" i assenyalar de "manera injusta" determinats professionals de l'educació pública. Per això, Podem ha desenvolupat aquesta proposta "positiva" per a demostrar als professors que compten amb el reconeixement d'aquest partit.

MANIFESTACIÓ LOMQE Valencia 3

Bústia de queixes, segons el PP

Cinc dies després de la posada en funcionament del seu web de denúncies anònimes, fonts del PP han confirmat que la plataforma "No a l'adoctrinament" del PPCV encara espera la primera denúncia per alguna mena de manipulació ideològica als centres educatius públics. La portaveu d'Educació del Grup Popular a les Corts, Beatriz Gascó, ha insistit que “el PPCV ha constatat la necessitat de l'eina: el partit continuarà defensant tots els membres de la comunitat educativa que senten que s'estan vulnerant els seus drets". "És evident que calia l'eina i que la prova d'això són les queixes que s'estan rebent en els primers dies de funcionament, sobretot per part dels professors". De moment, són els docents els únics que s'han manifestat, si més no seriosament, en la plataforma. Cap pare ni alumne l'ha feta servir.