À Punt TV, la televisió pública del País Valencià ha començat les seues emissions. Les periodistes Adelaida Ferre i Vanesa Gregori han donat la benvinguda als espectadors a les 14.30 hores de hui diumenge 10 d’abril. La televisió neix amb un pressupost anual de 55 milions d’euros, quatre anys i mig després que Canal 9 fora tancada pel govern del PP, després de 24 anys d’història i un deute de 1.200 milions d’euros que encara no han estat pagats per la Generalitat Valenciana.

Cinc minuts després de l’inici de les emissions i les salutacions, el conseller de Cultura i Educació, Vicent Marzá (Compromís); la directora d’À Punt, Empar Marco; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera (Compromís), i Marc Pallarés,Podem i expresident de la Comissió parlamentària de Ràdio i Televisió, han estat els primers a aparé en antena per donar la benvinguda al nou mitjà públic de comunicació en valencià que neix amb una "voluntat informativa plural, de servei públic i de proximitat".

La resta de representats dels grups i portaveus parlamentaris amb representativitat a les Corts Valencianes han anat succeint-se, de menor a major, tot seguit, fent les primeres valoracions pel naixement del mitjà de comunicació fruit del suport parlamentari del PSPV, Compromís, Podem, Ciutadans i l’abstenció del PP.

Amb l’inici de les emissions d’À Punt, els valencians gaudiran des de hui de 50 canals de televisió, 49 en castellà i un en valencià, però es mantindrà l’anomalia de la reciprocitat d’emissions amb TV3 i IB3, que per a resoldre-la cal, només, que el Consell de la Generalitat Valenciana i la direcció d’À Punt prenguen la decisió de comprar o llogar un equipament tècnic valorat en seixanta mil euros.

L’arribada d’À Punt ha estat celebrada per nombroses personalitats.

Vicent Sanchis, director de TV3

Vicent Sanchis2

Bentornada, Televisió Valenciana!

La necessitat recupera l’òrgan i el País Valencià necessita mitjans cohesionadors, dignes i dessatel·litzats.

Que no siga res! Sort i encert a tots els qui la feu possible!

Andreu Manresa, director d’IB3

À Punt crec que reviu per a projectar-se de bell nou en un món global, per uns nous temps digitals i multimèdia, més enllà dels mitjans de masses històrics del sistema dels electrodomèstics clàssics i el paper de diari de sempre, tots en crisi i dubtes.

No oblid que és una ‘renaixença’ simbòlica, com a periodista que ara fa de gestor de la ràdio-televisió de les Illes Balears IB3, tota en català, trob que és un fet de modernitat i un repte més enllà de la restitució sobre un desert socarrat per la destralada del tancament del Canal 9 (una desfeta civil, cultural, laboral i periodística).

Bon dia, bon vent, ventura i llarga vida per a la barca nova d’À Punt, la ràdio-televisió pública dels valencians i en valencià. Ens teniu aquí devora, a prop i còmplices en un espai comunicacional comú, per a allò que calgui. Ens hi veurem, de segur.

Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya

Quim Torra ACN

El començament de les emissions regulars d’À Punt és una bona notícia per als valencians i valencianes, però també per a tots els ciutadans dels Països Catalans. És un pas important per a la dieta informativa i comunicativa al País Valencià i és un avenç significatiu en l’establiment d’un espai de comunicació compartit. Ara cal avançar amb decisió cap a la reciprocitat plena. Tota ampliació d’oferta, si és de qualitat, és molt positiva per a formar ciutadans lliures. Si aquesta oferta és en la llengua que compartim, la notícia és molt més bona encara. Enhorabona per la posada en marxa. No cedim mai més en la llibertat d’informació que és, en definitiva, el pilar fonamental de la qualitat democràtica de qualsevol societat. Bona feina!

Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya

Carles Puigdemont

El meu desig perquè À Punt tingui el màxim d’encerts com a televisió pública i en la nostra llengua. Tant de bo que contribueixi a través de la llibertat d’informació i opinió a enriquir les relacions entre els territoris de parla catalana, a la seva fraternitat i a la democràcia.

Fanny Tur Riera, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears

El dret de la informació com a compromís irrenunciable d’una societat amb present i futur. La llibertat com a força dels mitjans de comunicació. Periodisme rigorós que vol posar ales als mots. Premsa plural, essència i color de la democràcia. La imatge i la notícia, eines valuosíssimes al servei de la veritat. El debat d’idees com a metàfora del pensament plural. Neix un nou mitjà en el qual podem materialitzar tots aquests principis irrenunciables. À Punt per a un nou projecte de televisió pública, de qualitat i de país. Una nova oportunitat per a cosir aliances i complicitats entre territoris amics. Llarga i profitosa vida. Benvinguts

Joan Francesc Mira, president d’Acció Cultural del País Valencià

Joan Francesc Mira - ACN

L’inici de les emissions d’À Punt és una oportunitat decisiva. Primer, perquè recuperem la ràdio i televisió valencianes en llengua pròpia, amb tot allò que implica també per a la percepció del país dels valencians: tenim finalment un mitjà públic en valencià que, a més, farà notícia de la nostra realitat. Segon, perquè és la base necessària per a posar fi a la desconnexió forçada de TV3 i Catalunya Ràdio i executar l’acord de reciprocitat aprovat pel ple de les Corts. És un compromís electoral dels partits del Govern.

Però també és un repte, perquè cal fer una ràdio i televisió modernes, amb capacitat de connectar amb la majoria de la societat, i oberta a la realitat del món sencer des d’una perspectiva pròpia. En definitiva, els valencians necessitem una televisió normal i no una televisió regional

Gustau Muñoz, codirector de L’Espill

La primera RTVV fou primer desenfocada i després malmesa i destruïda. Ara som en un nou temps. Caldrà evitar tots els errors d’abans: tots. N’esperem molt, d’À Punt: informació veraç, professionalitat, entreteniment digne, valors democràtics, fidelitat a la llengua i al país, honestedat, suport a l’audiovisual, suport a la cultura. Sobretot, que estiga a l’alçada i no deceba un poble valencià que, sortosament, ha madurat i ja no fa cas d’antics tambors…

Laura Borràs, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Laura Borràs - ACN

Avui és un dia feliç perquè tornem a tenir televisió al País Valencià i això és un motiu d’il·lusió i d’alegria. Del punt de vista estrictament cultural, espero que la televisió del País Valencià, així com de totes les televisions públiques del territori, com a mitjà fonamental que són i amb el poder que tenen, amb la cultura en totes les seves manifestacions, de la popular al cinema, sigui un objectiu de divulgació i difusió prioritari. És fonamental que totes les televisions incorporin la que és la nostra llengua perquè doni visibilitat a les manifestacions culturals i a la realitat lingüística que compartim cada vegada més i més persones.

Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya

La memòria de l’extinta RTVV ens parla d’una experiència complexa i, al capdavall, fallida. Sobretot per causa de la concepció estrictament instrumental que en van tenir la major part dels seus gestors i la cúpula política a la qual servien. El final dramàtic va ser la metàfora que sintetitzava aquella combinació d’ignorància i manca d’escrúpols.

Ara, el naixement d’À Punt suposa una nova oportunitat de fer les coses bé des del començament. Malgrat les dificultats i les maniobres obstruccionistes. En un context del sector de la comunicació prou canviant i complex, res no serà senzill. Però les condicions polítiques locals haurien de ser millors que les anteriors, i més conscients de la importància fonamental de treballar pel dret de la informació de la població valenciana. També de la necessitat d’articular un sistema propi de comunicació i cultura. Sense un sistema de comunicació propi ben establert no hi ha comunitat cohesionada i el país es dilueix. I sense una cultura i un sistema informatiu valencians forts és molt més difícil vertebrar l’espai lingüístic i cultural que compartim. Molta sort a totes i a tots els qui tenen la responsabilitat de fer-la professionalment competent, lliure i independent; i socialment útil. Des d’ara mateix, À Punt ja és una tija fonamental de la mata de jonc.