Pequín ha frenat de cop el frenesí de compres per part dels grups xinesos al món, que han crescut un 56% el 2016, fins a superar els 150.000 milions de dòlars. Les inversions de més de 10.000 milions de dòlars han estat prohibides fins al setembre de 2017. Aquesta mesura forma part de l'intent del Govern xinès de frenar el descens del iuan perquè tem una fugida de capitals.

L'apreciació del dòlar està produint una realineació al mercat global de divises, especialment sensible després de la victòria electoral de Donald Trump. La previsible pujada dels tipus d'interès la setmana que ve als EUA afegeix pressió sobre les cotitzacions.

Per aquesta raó, el Banc Central de la Xina es mostra inquiet. I hi ha moviments. La Comissió Reguladora de Companyies d'Assegurances xinesa investigarà les companyies Foresea Life i Evergrande Life davant de l'onada d'adquisicions protagonitzada per firmes del sector. Aquestes companyies també estan vinculades a grans negocis immobiliaris que mouen fortes inversions i elevades sumes de capital.

Els inversors estan inquiets

"Els inversors busquen col·locar els seus diners en una altra part, perquè estan inquiets sobre el futur de l'economia xinesa i es preparen per a una devaluació", diu Zhu Ning, professor de la universitat Tsinghua.

Al mercat, el dòlar cotitza entorn de 6,88233 iuans, quan s'esperava que no superaria els 6,82 a final d'any. Un nou mecanisme de tipus de canvi ha fet la moneda xinesa més flexible, però també més sensible a les variacions diàries. Per pal·liar la volatilitat, el Govern ha introduït un tipus mitjà del valor del iuan a partir de la cotització diària calculada sobre la base d'una cistella de monedes, i no sobre el dòlar. Això, que ja va ser advertit per l'FMI, ha provocat la suspicàcia dels inversors i fins i tot "encoratjat la fugida de capitals", segons Yu Youding, antic membre del Comitè de Política Monetària del banc central xinès.

El temor per a les autoritats de Pequín és que el dòlar assoleixi el llindar psicològic dels 7 iuans ja que podria provocar una repetició de les fortes caigudes esdevingudes l'agost de 2015 i el gener de 2016, quan es va témer sobre el futur de l'economia xinesa. Per aquesta raó, el banc central ha decidit no comprar com és habitual reserves d'or per segona vegada el 2016. Aquestes compres estan destinades a aconseguir que el iuan sigui una moneda de reserva mundial que competeixi amb el dòlar.

La compravenda de l'AC Milan ajornada fins al maig

L'stop a les inversions xineses a l'estranger s'ha estès fins i tot a les operacions esportives i al futbol. La compravenda pactada de l'AC Milan, que s'havia de realitzar ara, s'ha ajornat fins al 3 de maig, la qual cosa suposarà per al comprador pagar 100 milions d'euros addicionals. La venda està negociant-se entre Fininvest, soci majoritari del club milanès i la firma SinoEurope Sports. Una font propera a l'operació va explicar que el comprador xinès té problemes per treure diners del país ara que el Govern xinès ha endurit la normativa per evitar una fuga de capitals davant de la depreciació del iuan.

Paral·lelament, el govern de Xi Jinping ha injectat 49.500 milions de dòlars en 24 entitats financeres a través d'un préstec a mig per esmorteir les dificultats d'un sistema financer sobrecarregat pels elevats deutes de les empreses públiques.

El contacte telefònic de Donald Trump amb el Govern de Taiwan ha agregat nous punts de tensió per a les autoritats de Pequín. Tanmateix, el discurs amistós d'aquest a Iowa estenent la mà a la Xina indica que no hi ha una guerra de civilitzacions entre les dues potències. Simplement, una guerra de divises.