L'Ibex s'ha ensorrat, encara que sense esfondrar-se, després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha sentenciat de forma inesperada a favor de la retroactivitat de les devolucions per clàusules de sòl abusives. Aquestes clàusules impedien als clients beneficiar-se dels descensos de l'Euríbor a partir d'un determinat import. Segons el Banc d'Espanya, la banca afronta la devolució de més de 4.000 milions d'euros.

Aquesta clatellada s'ha sumat al temor que està provocant la situació de la banca italiana encara que el nou Govern s'hagi prestat a ajudar-la. Monte dei Peschi ha assenyalat en una nota que podria quedar-se sense liquiditat en els propers mesos. Aquest SOS s'ha entès o bé com una demanda a l'Administració perquè actuï amb urgència, o potser com el reconeixement que la seva solvència és molt incerta.

Els inversors n'han pres nota i s'han refugiat, entre altres actius, en deute espanyol, el rendiment del qual ha caigut sensiblement. La prima de risc s'ha situat en 110 punts bàsics.

En l'Ibex, entre els bancs ha estat el Sabadell un dels menys castigats en reiterar que les seves clàusules no han estat declarades nul·les per falta de transparència. Gamesa, Ferrovial i Tècnicas Reunidas s'han situat entre altres valors que s'han mantingut en zona positiva.

A l'Eurozona, la confiança del consumidor ha caigut al 5,1% davant el 6% esperat, afegint-se al desassossec creat per l'atemptat a Berlín. Els mercats estan incrementant la seva atenció en els riscos polítics i geoestratègics, prioritzant-los sobre l'evolució del petroli, que avui pujava lleugerament.

A Wall Street, la venda de cases de segona mà, ha ascendit 5,61 milions davant 5,5 milions esperats. Però això no ha influït perquè el Dow Jones retrocedís a mitja sessió un 0,10% en sentir les resistències que comença a trobar segons s'apropa a la quota dels 20.000 punts.