Si dediqueu moltes hores a les xarxes socials, segurament sabreu què signifiquen les sigles ASMR; perquè us haureu topat amb aquest concepte més d’una vegada i, en ple rampell intel·lectual, ho haureu buscat a can Google. Però, si no sabeu de què us estic parlant, no patiu, us ho explico ara mateix. ASMR significa literalment: autonomous sensory meridian response’; que en català seria: ‘orgasme cerebral’ —els catalans sempre anem directes al gra—, però, si ho traduïm literalment al català, seria: ‘resposta sensorial meridiana autònoma’ —l’adjectiu meridiana no sé ben bé què hi pinta, però hi queda bé.

L’ASMR o orgasme cerebral és una experiència tant física com psicològica que se sol manifestar amb una espècie de formigueig o calfred i, en alguns casos (els més afortunats), amb un orgasme. Suposo que ara mateix us estareu preguntant: com?, com?, com és possible això?!!! Calma, tot arribarà. Doncs a través d’una sèrie d’estímuls, majoritàriament auditius i visuals.

Jo, al principi, no m’ho creia; vaig pensar que era la típica estratègia de màrqueting per vendre’t un orgasme. Però la veritat és que funciona (m’ho ha dit una amiga que ja ha tingut set orgasmes i vuit calfreds). Es veu que sents uns sons i veus unes imatges tan impactants i relaxants per als sentits, que se’t posen tots els pèls de punta; et desapareix l’ansietat i la ràbia; se t’omple el cor de joia i felicitat, i et quedes amb els ulls en blanc i la boca oberta.

Per a molts joves (i no tan joves), escoltar i mirar aquests vídeos o participar en directes d’ASMR és un ansiolític; són com carícies a l’oïda i al cos, com un oasi de calma i tranquil·litat en una vida d’estrès, incomprensió i solitud

He de dir que, a mi, el que realment em relaxa és arribar a final de mes i no deure diners a ningú —i si això ho puc fer ajaguda en una platja paradisíaca amb un suc de mango a les mans i una persona agradable fent-me un massatge a l’esquena, doncs molt millor—. Però que cadascú es relaxi com vulgui, només faltaria.

Tornant al tema —quan penso en platges i mangos, em desconcentro—, aquest concepte s’ha popularitzat molt a les xarxes socials i corren molts vídeos ASMR en plataformes com YouTube o TikTok. Què és un vídeo ASMR? Doncs no és res més que un vídeo molt estètic (molts colors, textures...) en què normalment apareix una persona amb un to de veu molt dolç i suau que parla a través d’un micro i que t’acompanya en una experiència de sons i imatges per fer-te arribar fins on tu i el teu inconscient vulgueu arribar (sensacions de calma, benestar, plaer, excitació, diversió, alegria...). Els sons van des de xiuxiuejos, música suau, sons de textures, fins al so d’algú parlant amb la boca plena (algú a qui, queda clar, no li han ensenyat que això no es fa, que és de mala educació i que és profundament irritant per algunes persones —per mi no, eh?, però hi ha gent a qui li molesta molt sentir algú que fa soroll mastegant!!!).

Per a molts joves (i no tan joves), escoltar i mirar aquests vídeos o participar en directes d’ASMR és un ansiolític; són com carícies a l’oïda i al cos, com un oasi de calma i tranquil·litat en una vida d’estrès, incomprensió i solitud. Per altres persones, en canvi, és un moment de calma, de desconnexió, de passar-s’ho bé, de pixar-se de riure o d’excitar-se. L’ASMR és molt subjectiu, pot provocar tantes sensacions com persones hi ha al món. Si voleu saber què se sent, només ho heu de provar, segur que no us decebrà.

Us he fet un petit vídeo perquè entengueu millor de què us estic parlant. Espero que us agradi i us sentiu molt a gust.