Amb l'escenari preparat per a una altra ronda global de retallades de tipus d'interès, ha tingut lloc un esdeveniment impensable en el mercat: els inversors hauran de pagar el "privilegi" a les seves carteres bons porqueria. Segons ha donat compte Bloomberg, a la zona euro hi ha 14 junk bonds (bons de la pitjor qualitat) que ofereixen un rendiment negatiu als seus compradors. A començaments d'any no n'hi havia cap. Això ha coincidit amb una demanda creixent de deute europeu. Els bons alemanys a 10 anys (els bunds oferien tipus negatius (entorn d'un -0,2% últimament) arran de l'expansió monetària aplicada pel BCE.

Ara els inversors esperen un altre pla d'estímuls de Mario Draghi el 25 de juliol. "No estem en una recessió, però l'economia els necessita", va dir fa uns dies l'economista en cap del BCE, Philip Lane.

Des del 2014 les taxes negatives s'han generalitzat al Japó i després a Europa. Als EUA els tipus d'interès del deute públic a llarg termini (els treasurys) es remuneren a tipus inferiors a la inflació.

Temorosos davant d'una recuperació que no arriba —a excepció de l'economia americana—, els bancs centrals han mirat de reanimar l'economia retallant tipus, descoratjant d'aquesta manera l'estalvi, amb la qual cosa la inversió no s'ha recuperat i la càrrega del deute s'ha disparat.

En el cas d'Europa l'elecció de Christine Lagarde com a successora de Draghi s'ha interpretat com un senyal que la persistència d'una política monetària expansiva continuarà, o fins i tot s'ampliarà.

En el cas americà, Jerome Powell, president de la Reserva Federal, va esmentar dimecres davant del Comitè del Congrés que "les tensions comercials i les preocupacions sobre el creixement mundial han pesat sobre l'activitat econòmica". Sense inflació a la vista, va afegir, "la fabricació, el comerç i la inversió són febles en tot el món". El mercat espera una retallada de fins a mig punt dels tipus d'interès a finals de mes.

Com a mostra que el món sembla que s'ha tornat addicte als diners barats i fàcils, dimecres l'índex S&P de Wall Street va superar els 3.000 punts per primera vegada a la història.

Els problemes fins i tot poden venir a curt termini, perquè el 15 de juliol comença la temporada de presentació de resultats de les empreses americanes en el segon trimestre, com també les seves perspectives, cosa que, segons els avançaments que han fet, no són gaire optimistes, sinó més aviat al contrari. Això explicaria l'èxit sobtat dels bons porqueria?