El dilluns dia 3 de juliol es va celebrar a la seu del Comitè Econòmic i Social Europeu (CES) de Brussel·les un debat titulat “La lluita contra la morositat a Europa: context actual i de futur”. L’acte estava organitzat per les patronals de les pimes catalanes —Pimec— i italianes —Confartigianato—, i hi van participar ponents rellevants d’associacions i federacions i de nivell europeu, una representant de la DG Empresa de la CE —Antonella Correra— i la copresidenta de l’Intergrup de Pimes del Parlament Europeu, Martina Dlabadová.

A l’acte es va tornar a posar sobre la taula el greu problema que representa la morositat a Europa, en un moment adient, arran de l’anunci d’una nova Directiva sobre pagaments per part de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. Un anunci pertinent, perquè la morositat continua sent un gran problema quan han passat 23 anys de l’aprovació de la primera Directiva sobre “late payements”.

M’agradaria subratllar breument un parell d’intervencions, particularment interessants.

Una, la de la tècnica de la DG Empreses de la CE, Antonella Correra, clarament en línia amb el que han anat sostenint i denunciant tant Pimec com la Plataforma Estatal contra la Morositat, perquè és clar que a l’Estat espanyol ja fa molts anys que estem en una situació insostenible —88.000 milions d’euros de deute a més de 60 dies de les grans empreses amb les pimes— propiciada per la doble circumstància d’haver introduït en la transposició de la Directiva del 2000 una esmena que incorporava al termini de pagament l’afegitó “llevat d’acord entre les parts”, i per l’obstaculització sistemàtica d’intentar introduir, a través del Congrés dels Diputats, un reglament sancionador per a empreses que incorren desacomplexadament i sistemàticament en una il·legalitat manifesta, tal com ja ho va establir el 2016 el mateix Tribunal Suprem espanyol.

S’ha de recordar que l’últim intent d’introduir aquest règim sancionador data del 2019, i, a banda de patir prop d’un centenar de pròrrogues, ara es troba aturat per la dissolució de les Cambres.

És d’agrair que una representant de la CE parli amb tanta contundència, desacostumada a Brussel·les, posant el focus sobre aquest problema i l’escàndol que representa, sobretot a Espanya; tot referint-se a una intervenció prèvia del president de Pimec i les pràctiques de les grans empreses contra les pimes, va encoratjar qui ha de redactar la nova Directiva a fer la feina de manera que no es torni a utilitzar l’argument de “freedom of contract” per amagar pràctiques fraudulentes, i va deixar anar un “dadles caña”, molt celebrat pels assistents.

Les pimes, que abans estaven abocades a un major endeutament, tot esperant cobrar les factures de les grans empreses, veuen ara com s’encareix dramàticament aquest endeutament en un context d’inflació i alça de tipus

El president de Pimec Antoni Cañete —que va saludar el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comin, que es trobaven a l’auditori— va tornar a posar en relleu el greuge que significa la morositat, més encara en el context actual d’inflació i alça de tipus d’interès. Les pimes, que abans estaven abocades a un major endeutament, tot esperant cobrar les factures de les grans empreses, veuen ara com s’encareix dramàticament aquest endeutament en un context d’inflació i alça de tipus.

Pimec ha liderat la lluita contra la morositat, lluita acompanyada tant per les interpel·lacions dels nostres parlamentaris en les diferents cambres legislatives —el president Puigdemot al Parlament Europeu i Míriam Nogueras al Congrés espanyol—, com per les que, en nom de la Generalitat, vam fer davant del representant permanent d’Espanya, Marcos Alonso, i en tots els debats que es feien a Brussel·les. Gràcies a això hem aconseguit que es comencés a posar el focus en l’Estat espanyol, i, finalment, que s’hagi anunciat una nova Directiva.

Es va denunciar també la gran paradoxa que una gran part dels fons NextGeneration aniria a parar a les grans empreses moroses, i finalment s’aconseguí, a manca de règim sancionador, introduir a la llei “España crea y crece” una salvaguarda per tal d’obligar les grans empreses a posar-se al dia en els pagaments per poder accedir a les subvencions. Això ha causat una aturada dràstica i un caos administratiu que el Govern espanyol ha hagut d’arreglar mitjançant una esmena a la Llei de Creació de l’Autoritat del Client Financer, que modifica la Llei de Subvencions, concedint una pròrroga de 6 mesos per rebre les subvencions europees, però afegint que si en el termini de 6 mesos les empreses moroses no es posen al corrent hauran de tornar íntegrament les subvencions.

Ha estat una primera victòria, però ara toca que la nova Directiva no deixi marge a l’ambigüitat i a interpretacions que permetin a les grans empreses tornar a les pràctiques que han patit les pimes, i també que polítics i administradors públics valents ajudin a fer realitat, en l’àmbit econòmic i financer, que es tanqui la transició democràtica. Perquè d’aquí plora la criatura. El postfranquisme va deixar sense tocar els fonaments de la justícia i del poder econòmic.

Tanmateix, la proposta que jo personalment vaig fer en nom de Junts d’introduir aquest tema a l’agenda de la presidència espanyola del Consell Europeu per tal d’accelerar els tràmits legals de la nova Directiva de Pagaments, per la seva afectació en l’economia en el seu conjunt i en la competitivitat de les pimes, en particular, no ha estat acceptada. Una omissió francament decebedora.

Ens hem de congratular per aquest acte celebrat a CES, tot desitjant que tant Pimec com diferents actors polítics i socials continuïn liderant aquesta lluita contra la morositat, per tal d’acabar amb els privilegis que perpetuen un model econòmic desigual en què la xacra de la morositat fa que les pimes estiguin finançant les grans empreses. Una gran injustícia que, no ho oblidem, no només està generant dificultats a les pimes, sinó que està provocant tancament de moltes empreses.

En definitiva, un gran acte protagonitzat per Pimec, aquest cop al cor d’Europa, i un pas endavant més per posar fi a una situació d’atac a la competència de les pimes i d’abús de posició dominant per part de les grans empreses. Felicitats!