Tal dia com avui de l’any 1707, fa 313 anys, en el context de la Guerra de Successió hispànica (1705-1715), les tropes franco-castellanes de Felip V —el primer Borbó hispànic— es lliuraven a l’incendi i destrucció de Xàtiva (llavors, amb 12.000 habitants, la segona ciutat del País Valencià en població). Les tropes borbòniques, comandades pel general Claude François Bidal d’Asfeld i per ordre expressa de Felip V, van saquejar i incendiar totes les cases de la ciutat, excepte els edificis religiosos.

Segons les fonts històriques, Felip V va proclamar: "L'obstinada rebel·lia amb què fins als termes de la desesperació varen resistir l'entrada de les meves armes els veïns de la ciutat de Xàtiva, per a fer irremissible el crim de la seva perjura infidelitat desatenent la benignitat amb què repetides vegades els vaig flanquejar el perdó, vaig emprar la meva justícia a manar-la arruïnar per a extingir la seva memòria, com es va executar per a càstig de la seva obstinació, i escarment dels que intentessin seguir el seu mateix error”.

Les mateixes tropes que havien incendiat la ciutat van reunir els supervivents del setge (8 de maig – 6 de juny) i els van conduir forçats a Castella (al territori de la Manxa) i els van abandonar a la seva sort, sense aliments ni recursos. Poc després, Felip V va ordenar que no quedés cap testimoni material de l’existència de Xàtiva, i D’Asfeld va obligar la població civil dels voltants de Xàtiva a enderrocar les poques parets que restaven dretes després de l’incendi de la ciutat.

Felip V va ordenar, també, que sobre les cendres de Xàtiva s’edifiqués una nova ciutat, que havia de portar el nom de Colonia Nueva de San Felipe, i que havia de ser poblada amb castellans lleials a la seva causa. Les dificultats per portar a terme aquell projecte —a causa de l’escenari bèl·lic general— van endarrerir les obres, i, finalment, els xativins desterrats retornarien clandestinament i reedificarien la vella Xàtiva. No obstant això, el règim borbònic imposaria el nom de San Felipe fins ben entrat el segle XIX.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat