Una de les anomalies dels processos electorals que se celebren a Espanya és la prohibició de publicar enquestes cinc dies abans de la jornada de votació i és, per tant, dilluns l'últim dia hàbil si les eleccions se celebren diumenge. Deixen de fer-se enquestes? No, ni de bon tros. Simplement que aquestes no es poden publicar i així, en els més absoluts llimbs informatius, es mantenen els ciutadans durant els dies previs a la cita amb les urnes. De les diferents formacions que es presenten el 27 S, dues -el Partit Popular i Junts pel Sí- han mantingut els contractes amb les seves empreses demoscòpiques i continuen disposant diàriament, a la taula dels seus directors de campanya, de les últimes dades que s'han processat.

Què ens estan dient aquestes enquestes en aquests moments? Substancialment i com a gran titular que la considerada campanya de la por posada en marxa, d'una manera en ocasions fins i tot grotesca, per descoratjar el vot independentista no està invertint la corba de creixement de la candidatura que porta Raül Romeva al primer lloc. Hi ha una coincidència significativa entre els dos sondejos: la principal llista independentista estaria acariciant el seu objectiu de la majoria absoluta d'escons i fins i tot podria arribar a quedar molt lleugerament per sobre dels 68 escons. Els seus diputats, sumats als parlamentaris que pugui obtenir la CUP, superarien els 75 escons i podrien apropar-se als 80.

Què passa amb els percentatges de vots, segons aquests sondejos? Si les enquestes de les últimes hores no s'equivoquen, el percentatge del 50%, que es considerava fa unes setmanes impossible d'arribar pels partits independentistes, sembla avui una fita possible d'aconseguir. Si es produís, el valor polític del 50% dels vots dels partidaris del sí seria un senyal d'enorme potència per fixar l'atenció de la comunitat internacional i de les institucions europees. Seria el doble sí: en vots i escons. La tempesta perfecta entre una bona campanya mobilitzadora dels partidaris de la independència i la impotència per marcar l'agenda electoral de l'espai unionista. Però això ho diuen, ara per ara, només les enquestes. Caldrà esperar què diuen els ciutadans diumenge.