Un bloqueig naval iranià per al 7 d'agost sobre l'estret d'Ormuz, per on passa diàriament el 30% del petroli del món, és a l'agenda del Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica (IRGC). La tensió és màxima. El secretari d'Estat de Defensa nord-americà, Jim Mattis, va indicar que "aquest atac tindria una resposta internacional a fi de reobrir les rutes marítimes amb el que calgui, atès que l'economia mundial depèn d'aquesta energia, els subministraments de la qual sorgeixen d'allà."

El bloqueig respon a l'amenaça del president Rouhani que "la guerra amb l'Iran és la mare de totes les guerres". Donald Trump, que va rebutjar l'acord internacional del 2015 sobre la capacitat de fabricar armes nuclears per part de Teheran, va dir recentment que està disposat a tenir converses amb Rouhani "sense condicions prèvies". Dimarts, el cap de l'IRGC, el general de divisió Mohammad Ali Jafari, va declarar: "Els iranians mai no permeten que les seves autoritats negociïn amb el Gran Satanàs". Dimecres, el conseller de Rouhani, Hasamodin Ashna, va tuitejar: "Sense condicions prèvies significa no aplicació de sancions il·legals. Les sancions i el diàleg són contradictoris".

Concretament, l'Iran està preparant-se per a la reimposició de sancions econòmiques el 7 d'agost. L'Administració Trump va afirmar que l'acord nuclear firmat amb Obama, i que va aixecar sancions econòmiques, és fals i defectuós perquè no va limitar el desenvolupament de míssils balístics ni va frenar l'expansionisme desestabilitzador a la zona, on l'Iran busca el predomini general i la sortida a la Mediterrània.

Recentment, rebels houthis, amb suport iranià al Iemen, van disparar contra petroliers de l'Aràbia Saudita que navegaven en aigües estratègiques. Els informes indiquen que l'Iran ara faria servir un "eixam" de llanxes ràpides canoneres per bloquejar i assetjar els vaixells tanc que fan servir l'estret d'Ormuz.

En vista dels esdeveniments, Israel s'adhereix a una coalició internacional per frustrar tot nou intent de bloquejar una via fluvial clau a la regió, segons va dir el primer ministre, Benjamin Netanyahu. "Al començament de la setmana vam ser testimonis d'un dur atac de l'Iran, que va provar de sabotejar el transport marítim internacional a l'estret a la desembocadura del mar Roig. Si l'Iran prova de bloquejar la via fluvial de Bab al-Mandeb, que connecta el mar Roig amb el golf d'Aden i l'oceà Índic, juntament amb l'estret d'Ormuz, Jerusalem no es quedarà de mans plegades". D'aquesta manera, Israel, les tensions del qual amb l'Iran són creixents, s'ha afegit a "les dotzenes de nacions de la comunitat internacional que actuen amb les seves forces navals per desembarassar l'estret", segons Mattis. Aquest punt implica un risc addicional elevat.

Els mercats es mantenen en espera. Divendres, el preu del barril de Brent va cotitzar a 73,41 dòlars, davant dels 50 dòlars a què es pagava a final del 2016. La setmana vinent serà un moment de prova sobre l'evolució del barril i, fins i tot, de la pau internacional. Som en un estiu molt ardent.

José Manuel Garayoa
Opinió Tomb radical en la guerra comercial José Manuel Garayoa