El Govern de Catalunya ha adoptat una mesura realment excepcional amb la querella contra els guàrdies civils autors dels interrogatoris a alts càrrecs i treballadors públics. Tanmateix, justificada després de la nota del TSJC que ha deixat en els llimbs judicials els interrogatoris que està duent a terme la Guàrdia Civil en el marc, suposadament, de la investigació que duu a terme el jutjat d'instrucció número 13 i que originàriament era per investigar l'exjutge i exsenador Santiago Vidal.

Aquesta causa, que es troba incomprensiblement sota secret de sumari, està servint aparentment com a palanca per citar alts càrrecs i funcionaris per part de la Guàrdia Civil, en uns interrogatoris sobre el referèndum o sobre diversos processos administratius. Si fa tres setmanes, la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya evidenciava un clima de cooperació entre totes dues administracions, i el ministre de l'Interior rectificava el seu antecessor després de set anys sense cap reunió del màxim organisme de coordinació, la reacció del ministre Zoido quan ha sabut la denúncia de la Generalitat no pot ser més descoratjadora, ja que es limita a assenyalar que la Guàrdia Civil hi és perquè es compleixi la llei, de manera que obvia el quid de la qüestió: el sumari de Santi Vidal, ha mutat amb l'actuació de la Guàrdia Civil en una causa contra l'independentisme? No hauria de ser així, però el nombre de coses que no haurien de ser així comença a ser ja massa elevat.

Tot això la mateixa setmana en què el Consell de Ministres ha decidit portar al Tribunal Constitucional la modificació del reglament del Parlament. Certament, no és una modificació innòcua i té una intencionalitat política. Però el cert és el farà semblant al que és vigent al Congrés dels Diputats i en altres comunitats autònomes. Llavors, per què tant de soroll? Aquí entrem en el judici d'intencions: la modificació facilita la lectura única en el Parlament i retalla els terminis d'aprovació. Encara que enfilem el final del mes de juliol, res no té l'aspecte de vacances d'agost. Fins i tot, hi ha més que indicis que la primera setmana d'agost serà sucosa informativament parlant. Veurem què té preparat el Govern espanyol.