La carta enviada per diversos diputats del Parlament de Westminster al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, instant-lo a ell i a l'Executiu espanyol a advocar perquè s'arxivi la causa judicial oberta contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, és un fet absolutament insòlit. Tan inaudit, almenys, com que, com assenyalen els parlamentaris en la nota enviada a La Moncloa, no té precedents a la història moderna posterior a 1945 a l'Europa occidental. El fet que entre els signants hi hagi membres de fins a cinc formacions al Parlament britànic, el Partit Nacional Escocès (SNP), el Partit Nacionalista Gal·lès, el Partit Laborista, el Partit Conservador i el Partit Liberal-Britànic proporciona ideològicament parlant un ventall suficient perquè la iniciativa no sigui titllada des de Madrid de maniobra dels diputats independentistes escocesos.

En política hi ha coses que passen inadvertides i que es fan de cara a la galeria fonamentalment i altres que couen. En un Madrid encara en un llarg pont festiu de quatre dies, pel Dia de la Comunitat que se celebra el 2 de maig coincidint amb l'aixecament de 1808 contra l'ocupació francesa d'Espanya, la carta dels parlamentaris britànics ve a situar l'insòlit procés a Forcadell al terreny que no vol el Govern espanyol: l'evidència que estem, una vegada més, davant d'un judici polític. No és estrany així, que ressaltin el fet que en permetre la presidenta de la Cambra catalana i els membres de la Mesa el debat parlamentari no fessin cap altra cosa que facilitar la llibertat d'expressió, norma bàsica a qualsevol seu legislativa.

La carta finalitza amb una petició d'arxivament del procés, instant el president del Govern espanyol a buscar una solució mitjançant el diàleg i en espera de la seva ràpida resposta, que ja veurem quan i com rebran. A hores d'ara, és obvi que la internacionalització de les demandes catalanes de celebrar un referèndum ha agafat altura, ja que en diferents estats hi ha constituïts grups de treball en cambres parlamentàries per donar suport a la celebració d'una consulta acordada. El Govern espanyol no surt del seu guió però actituds com la dels diputats britànics accentuaran sens dubte la seva incomoditat.