De tota la cascada de declaracions que s'han produït des de la detenció aparatosa de nou activistes independentistes acusats de terrorisme, rebel·lió i tinença d'explosius, cap d'aquestes no assoleix el nivell de les paraules pronunciades pel ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos. El número tres del PSOE i un dels pocs polítics amb línia directa amb el president Sánchez s'ha mostrat molt satisfet per l'operació i amb el fet que s'hagi evitat un atemptat, segons ell. Res d'això no està provat ni de bon tros i el pas de les hores el que fa és esvair el fals relat. Però per Ábalos l'important és mantenir el frame de la campanya del 10-N: independentisme i terrorisme van de bracet. I mantenir-se així en el terreny de la frivolitat per un grapat de vots i per fer-se perdonar a Espanya la moció de censura guanyada a Rajoy amb el concurs de l'independentisme.

La perillosa espiral en què ha entrat la vida política espanyola amb la criminalització de l'independentisme és una molt mala notícia ja que és, sobretot, un signe de desesperació. El deep state sembla estar preparant-se per a una resposta contundent a la reacció que hi pugui haver a les sentències del Tribunal Suprem i que es coneixeran en unes dues setmanes. Si no no s'entén que s'hagin incorporat amb tanta facilitat acusacions de terrorisme i de rebel·lió que són enormement greus i no s'hagi aportat cap prova.

No sol ser habitual que una organització judicial –en aquest cas Jutges per a la Democràcia– hagi qüestionat amb tanta celeritat l'escrit de la Fiscalia sobre l'operació contra els CDR. Ni que l'hagi esmenat en trobar "massa adjectius" quan s'està "al terreny de les sospites". És un toc d'atenció quan la política espanyola ha posat la directa per desacreditar l'independentisme, el govern espanyol busca lligar de mans els seus representants polítics i es parla fins i tot d'il·legalització de partits, les forces de seguretat han fet un pas endavant en la repressió i la justícia té encara per endavant prou sumaris perquè es mantingui viva la tensió.