La banca de l'Ibex i de l'Eurostoxx es troben en hores baixes després de les fortes pujades de desembre. Els principals bancs centrals del món s'han llançat contra el president nord-americà prevenint sobre el risc d'una pròxima crisi mundial. I després hi ha Europa.

"La Dodd-Frank és un desastre", ha dit el president americà

Donald Trump ha ordenat al departament del Tresor revisar la manera d'aplicar la reforma bancària de 2010 coneguda com la Dodd-Frank. Aquesta llei ha reforçat la vigilància dels bancs respecte a la presa de riscos, imposant noves normes prudencials. "La Dodd-Frank és un desastre", ha dit el president americà, que també desitja abordar la reglamentació sobre les necessitats de capital que exigeixen els acords de Basilea III. I aquí sí que fa mal el possible resultat. "Una desregulació unilateral podria posar en desavantatge la banca europea respecte a la nord-americana", diu Víctor Peiró, director d'anàlisi de GVC Gaesco Beka.

Yanet Yellen, presidenta de la Reserva Federal, ha reafirmat la importància i validesa de la Dodd-Frank, però, preventivament, membres de la Fed ja van indicar dimarts que la pròxima pujada de tipus podria produir-se al març, la qual cosa equivaldria a tres o quatre pujades anuals si és necessari. Jamie Dimon, president del JP Morgan, ja va advertir que l'ajustament monetari podria ser més dur del que el mercat preveu.

Per la seva part, el Banc del Japó va indicar dimecres que "és probable que persisteixin factors d'incertesa, com el referent a les polítiques econòmiques de la nova Administració dels EUA". Tòquio tem que un repunt de la inflació en l'economia americana provoqui una alça dels seus tipus d'interès a llarg termini, la qual cosa frenaria la inversió de les seves empreses.

D'entre tots, Mario Draghi va ser el més explícit i dur en assenyalar dilluns que la regulació laxa va ser una de les causes de la Gran Recessió i que la idea de relaxar la normativa bancària no només és preocupant, sinó també potencialment perillosa en posar en risc la relativa estabilitat que ha recolzat la lenta però ferma recuperació. El BCE mantindrà la política d'estímuls a l'economia europea, va agregar Draghi, encara que l'economia europea creixi a un ritme de l'1,7%, davant l'1,6% de l'americana.

La qüestió de fons és si els bancs centrals poden torçar els plans de Trump

La qüestió de fons és si els bancs centrals poden torçar els plans de Trump. Víctor Peiró estima que "el més probable és que siguin ells els que s'hagin d'adaptar a Trump. Ara mana la política".

El risc polític que estreny la banca europea prové de dins, especialment amb les eleccions pròximes a Holanda i França. "La incertesa està provocant una elevada volatilitat en el deute i la fugida cap a la qualitat, com és el cas del deute alemany, que actua com a valor refugi," diu l'expert.

Ara com ara, Europa està clavada i esperant què decideixen les urnes. La cimera de Malta no ha servit gaire per aclarir la situació. I la conversa entre Mariano Rajoy i Trump, tampoc, encara que el primer pot servir de pont entre una Europa irritada i una Casa Blanca que va a la seva. En qualsevol cas, Mèxic queda molt lluny. Tant com perquè s'aclareixi el panorama per a la banca espanyola més enllà dels seus resultats.