Aquest migdia, un escamot de sis persones ha llançat unes desenes de globus amb un líquid vermell que semblava ser pintura contra la façana del Palau de la Generalitat. A L'Informatiu de TVE Sant Cugat han passat un vídeo on es veu perfectament com ha estat l'atac, com ha quedat la façana i, sobretot, l'estètica dels assaltants:

Com que els agressors han dit que ho feien en nom dels restauradors, que continuen amb els seus negocis tancats i en una situació cada cop més complicada, de seguida ha sortit el gremi dient que ells no tenien res a veure amb aquesta situació de vandalisme descontrolat. Ara bé, si es torna a mirar el vídeo comprovarà un detall molt sorprenent. Darrera de les tanques situades just davant de la porta del Palau, que és oberta de bat a bat, no hi ha cap Mosso. I durant tota l'estona que dura l'acció, no surt ningú. Ni tampoc surt cap membre de la seguretat que té l'ajuntament de BCN a la porta situada just a l'altra banda de la plaça, a l'esquena dels atacants. Això ha fet que molta gent es pregunti què hi ha passat aquí. Servidor també.

De seguretat i de dispositius tampoc no en sé un borrall i segur que hi ha una explicació al fet que un assolellat diumenge de novembre un grup de persones pinti de vermell la façana del Palau de la Generalitat amb tota la calma i ningú els aturi. I com que hi deu haver una explicació, qui l'hagi de donar ja ho farà. Esperem que sigui aviat.

Però veient aquestes imatges d'avui, m'ha vingut al cap la situació viscuda el 12 de febrer del 2019 en una altra façana, la del Tribunal Suprem. Aquell dia, encara no se sap qui, va projectar-hi imatges de l’1-O. I si es mira el vídeo que hi ha en aquest enllaç, observarà que, tot i ser de nit i no haver-hi ningú llançant res, ni ningú en general a la zona -a banda de gent passejant el gos-, s'obren les portes de l'edifici i surten dos policies per comprovar què passa. Al vídeo no es veu, però posteriorment en van sortir més i es va activar la seguretat del perímetre d'aquella plaça on, a part del Suprem, també hi ha l'Audiència Nacional i hi ha diverses garites des d'on es controlen les càmeres de seguretat que protegeixen el recinte.

Me'n lliuraré prou d'especular sobre qui hi ha darrera de l'atac d'avui a l'edifici que representa la institució i l'objectiu pretès. Ni tampoc em posaré una gorra de quadres, agafaré una lupa, m'encendré una pipa i començaré a fer deduccions per acabar dient allò de “blanc i en una ampolla, a veure si serà orxata, Watson”. Però estarem d'acord en que aquest és el segon cop que amb l'excusa del tancament de bars i restaurants hi ha actes violents que no sabem ben bé qui els provoca i, en canvi, sí sabem qui no els provoca: els propietaris i treballadors de bars i restaurants, que són els qui estan realment emprenyats. Ni tampoc el causa la gent del teatre, dels cinemes o els músics, també molt encesos. Sobretot després de veure allò d'ahir a la Sagrada Família. Aquell immens error que, sí, tenia tots els permisos, disposava d'un aforament ajustat a llei i tota la pesca, però a l'igual que el famós sopar d'en Pedro J amb els ministres i el poder polític i econòmic demostra que encara ara hi ha qui no en té ni idea de la situació que vivim. Escolti'n, amb la que està caient, cal fer justament ara una beatificació? De veritat que no pot esperar? El sant té pressa? Aquí ningú pensa?

Encara que fos només per no donar més motius als escamots que pretenen treure un rèdit del més que justificat malestar creixent de molta gent.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat