Acostuma a passar. Tot el que comença fatal té tendència a acabar en nivells que són molt difícils d'empitjorar. I feia dies que això de les restes amoixamades de Franco evocava ferum a moments gloriosos. I entengui el concepte “moments gloriosos” aplicat al que podria ser un moment Manolo el del Bombo amb un patinet elèctric interpretant les seves melodies en una festa de comiat de solter acompanyat per l'estudiantina de Dret (allò que tothom coneix com “la tuna”) i amb un final de festa trufat per uns quants acudits “de gangosos” explicats per Arévalo mentre del cel plouen dàtils amb bacó untats amb xarop de Mòdena.

Doncs bé, l'actor Josep Julien ha realitzat a Twitter una interessant observació-aportació sobre la imatge triada per la campanya reivindicativa de #elvallenosetoca que defensa la permanència de les restes de Franco al Valle de los Caídos:

Julien

(PETIT INCÍS: Per estar a l'altura del moment, resulta que la campanya que han anomenat “El Valle NO se toca” ha triat com a nom d'usuari a twitter “Valle Toca”. Memorable)

Valle no se toca

Però anem a La Qüestió: en Julien té tota la raó. A la imatge s'hi veu King Kong. Clarament. Nítidament. Sense cap mena de dubte. I li diré més, jo el veig situat a sobre d'un home llop que està de bocaterrosa. I en una actitud no precisament d'enfrontament. Vaja, una actitud consentida. Entre els dos. Però com que estic obert a qualsevol tipus de consideració, també li accepto que podria ser un puma o un tigre. El de sota.

Ara bé, amb qui no puc estar gens d'acord és amb l'usuari de Twitter Joni Bigud (@jimnez­_jon) qui afirma que “és un goril·la besant a Jesucrist amb la corona d'espines”. No, senyor Bigud, no. En cap cas aquesta imatge pot ser el que vostè afirma. Si vostè no du ulleres, ja pot anar a fer-se’n unes. Urgentment. I si ja en porta, faci el favor d'anar a fer-se una revisió. També urgentment. Bé, a part que el que vostè afirma que hi veu seria una heretgia impròpia dels organitzadors de la campanya.  

Assumeixo, doncs, el debat sobre la identitat de la figura de sota però constato que existeix un consens absolut en què la de sobre és en King Kong. Desconec, però, què hi fa aquí, què hi té a veure amb el Valle de los Caídos i amb Franco... a no ser que ell també hi estigui enterrat i que aquesta informació només la tinguin els autors de la composició i aprofitin el rebombori mediàtic per fer-ho públic. De moment, de manera subliminar.

En tot cas, animo la gent del Festival de Sitges a considerar la possibilitat de convertir-lo en un cartell per la pròxima edició. Tal qual. Perquè a la d'aquest any ja fem tard. Lamentablement.