Deu hores abans de complir-se els tres primers anys dels fets a les portes de la Conselleria d'Economia, el presidente Pedro Sánchez va ser entrevistat a La Sexta noche. De tot el que va dir ens detindrem en la bonica frase: “Qui s'entesta a judicialitzar el conflicte és l'independentisme en no respectar la legalitat”.

Quina dissort, oi? Dius això justament quan una efemèride, per si sola, va i et desmenteix l'argument. O sigui, si ara servidor de vostè hagués reproduït la frase de Sánchez tal qual i hagués recordat la data, ja està, no calia afegir res més sobre judicialització de la política, independentisme i legalitat. Bé, llevat que protestar o manifestar-se estigui prohibit. Definitivament. Perquè parcialment ho està. I a les proves em remeto: a Espanya han estat acusades de terrorisme i detingudes com a tals, persones que el delicte que havien comès era manifestar-se tallant una carretera. En desconec la il·legalitat i si manifestar-se és judicialitzar res. Però anem a la cosa.

La llei no judicialitzada, segons Sánchez, va empresonar fa tres anys i posteriorment va condemnar a nou anys de presó Jordi Cuixart i Jordi Sànchez per participar en la convocatòria i posteriorment desconvocatòria d'una manifestació pacífica. I ho va ser tant que van haver-hi actuacions musicals. I la gent va dinar, berenar, sopar i prendre copes als bars i terrasses que estaven a tocar del lloc aquest on uns pobres i desvalguts guàrdies civils van declarar al Tribunal Suprem haver passat una por mai vista.

Tres anys després dels fets de la Conselleria d'Economia, la judicialització del conflicte per part de l'independentisme que no respecta la legalitat ens recorda que els cossos de seguretat de l'Estat van presentar davant la justícia informes sobre els fets farcits d'inexactituds i de situacions imaginades i pressuposades. I que aquesta justícia va admetre'ls com a certs sense confirmar-ne el contingut. La mateixa justícia que situacions en què era la protagonista va teatralitzar-les amb una professionalitat tal que la Xirgu va ressuscitar només per aplaudir-les.

No sé si el senyor Sánchez considera o no que judicialitzar i no respectar la legalitat és el que va succeir al despatx del ministre Jorge Fernández Díaz durant la famosa conversa amb qui llavors era director de l'Oficina Antifrau i jutge Daniel de Alfonso. Aquella simpàtica xerrada que vam conèixer el juny del 2016 i en què vam sentir amb les nostres pròpies orelletes, entre moments desbordats d'il·legalitats, dues frases que ja formen part del clavegueram més profund de la llarga història d'Espanya al món de la fossa sèptica: “Les hemos destrozado la sanidad” i, sobretot, “la Fiscalía te lo afina”.

El ministre estava explicant a un jutge el sistema pel qual els cossos de seguretat feien arribar a determinats jutjats informes basats en no res, com allà els validaven posant-los el segell “d'investigats”, després -ai las, oh, quina casualitat- els informes es filtraven a la premsa amiga i, pam, ja teníem construïda en portada la història que servia per desprestigiar l’indepe de torn i, en alguns casos, dur-lo a la presó. Per tancar el cercle, el jutjat amic recollia com a informació rellevant i probatòria el que publicava la premsa amiga i ho afegia al sumari.

A Economia no va començar la guerra bruta. Ni la judicialització indepe. I per celebrar-ho, l'actual president del Gobierno ha fet bona aquella frase dels que abusen o directament violen dones i que resumeix perfectament la filosofia consistent a culpar la víctima: “Es que las visten como putas”.